Čokoládový koláč s vlašskými ořechy

V neděli večer jsem dostala velikou chuť na čokoládový koláč. V rychlosti jsem smíchala suroviny, které byly doma a vznikl tento vláčný čokoládový koláč ze špaldové mouky s vlašskými ořechy a špetkou skořice.

Do těsta přidávám lněnou mouku, která má vysoký obsah vlákniny a tím přispívá k lepšímu fungování našeho zažívání. Koláč samozřejmě zvládnete upéct i bez ní, ale podle mě je to taková dobrá přidaná hodnota.

Čokoládový koláč s vlašskými ořechy

  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • 10 g vanilkového cukru
  • 130 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • ½ lžičky skořice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 80 g hustého bílého jogurtu
  • 15 g lněné mouky (můžete vynechat)
  • 120 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 50 g 50 - 70% čokolády, nasekané nahrubo
  • 40 g vlašských ořechů
  1. Máslo, vejce, mléko a jogurt vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby všechny suroviny došly do pokojové teploty.
  2. Koláčovou formu vymažte tenkou vrstvou oleje a vysypejte ji hrubou moukou. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
  3. V míse smíchejte máslo s oběma druhy cukrů a se solí a vyšlehejte dobíla. Po jednom zašlehávejte vejce, směs by měla být světlá a nadýchaná. Přidejte mléko a jogurt a zašlehejte.
  4. V jiné misce smíchejte lněnou a špaldovou mouku, prášek do pečiva a kakao. Směs prosejte a vmíchejte do těsta spolu s polovinou nasekané čokolády.
  5. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a posypejte druhou půlkou čokolády a vlašskými ořechy.
  6. Pečte asi 30 - 35 minut. Jestli už je upečeno poznáte snadno - pokud do koláče zapíchnete špejli, měla by z něj vyjít suchá.
  7. Před servírováním nechejte koláč alespoň půl hodiny vychladnout. Můžete servírovat třeba s kokosovou šlehačkou.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny