Cookies s vlašskými ořechy a čokoládou

V kategorii:

Dostala jsem chuť na sušenky plné čokolády, které budou krásně křupavé a voňavé po oříškách. Pomáhal mi s nimi můj malý patnáctiměsíční Jeníček, který se do těsta snažil přidat různé zajímavé ingredience jako kmín, příborový nůž a chleba se sýrem. Ubránila jsem se, naštěstí!

Recept je inspirovaný skvělými sušenkami z kuchařky Tartine Bakery.

Těsto na sušenky nechejte odležet v lednici minimálně 12 hodin, lépe však i 24. Po upečení budou cookies chutnat líp, odležení v chladu zlepší výslednou strukturu sušenek. Pokud ale nestíháte můžete je upéct rovnou, budou skvělé i tak.

Do těsta přidejte čokoládu, kterou máte nejraději, u nás se velké oblibě těší čokolády s 80-90% obsahem kakaa, z čokolády s méně kakaem budou sušenky sladší. 

Jestli na vlašáky moc nejste, ale zbožňujete třeba pekany, lískáče nebo arašídy, klidně jimi vlašské ořechy nahraďte.

Cookies s vlašskými ořechy a čokoládou

(15-20 kousků)

  • 110 g másla v pokojové teplotě
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 125 g vlašských ořechů
  • 90 g čokolády (70% a víc)
  • 145 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli
  1. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte vejce a pořádně zašlehejte.
  2. Třetinu ořechů nasekejte nahrubo, zbytek rozemelte na jemnou mouku.
  3. Čokoládu nasekejte najemno. Větší půlka přijde do těsta, menší polovinu si nechejte bokem na ozdobu sušenek.
  4. V míse promíchejte suché přísady a spolu s ořechy a čokoládou vmíchejte do těsta.
  5. Těsto dejte do misky, přikryjte, aby neosychalo a nechejte 12-24 hodin odpočinout v lednici.
  6. Před pečením rozehřejte troubu na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. 
  7. Z těsta tvarujte kuličky o průměru asi 2,5 cm, lehce je zploštěte a posypejte čokoládou. Skládejte na plechy a nechejte mezi nimi rozestupy, během pečení se roztečou.
  8. Pečte 7-10 minut, nechejte vychladnout na plechu.
  9. Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, aby vydržely křupavé, kde vydrží přibližně dva týdny. Můžete je také zamrazit (ať už hotové nebo jen těsto).

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny