Dýňový cheesecake

V kategorii:

Dýně a podzim jsou dvě věci, které k sobě patří. A když se dýně spojí s krémovým cheesecakem a spoustou vánočního koření, je to láska na první sousto.

Cheesecake doporučuji péct ve vodní lázni. Spodek formy obalte alobalem, aby do něj nenatekla voda. Formu s cheesecake položte do hlubokého plechu a ten naplňte vodou do výšky cca 3 cm tak, aby voda nepřesahovala alobal. Takto bude cheesecake po upečení jemný a krémový.

Dýňový cheesecake

Korpus

  • 170 g karamelových sušenek Lotus
  • 30 g pekanových ořechů
  • 75 g másla

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničkách
  • 200 g Lučiny
  • 150 g medu
  • 300 g pyré z dýně Hokkaido
  • 5 vajec
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka vanilky
  • špetka soli

Přeliv

  • 1 kelímek 15% zakysané smetany
  • 1 plátek želatiny
  • 1 lžička medu
  • 12 půlek pekanových ořechů
  1. Korpus. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout. Sušenky a pekany v mixéru rozdrťte a smíchejte s máslem. Směsí vyložte dno formy, upěchujte a dejte asi na hodinu chladit.
  3. Dýňové pyré. Dýni Hokkaido přepulte, vydlabejte a nakrájejte na kousky. Vařte asi 20 minut nebo dokud nezměkne. Slijte a nechejte vychladnout, poté dýni rozmixujte na hladké pyré a pro jistotu, aby v pyré nezůstaly kousky, ho propasírujte.
  4. Náplň. Smíchejte tvaroh, Lučinu, med, dýňové pyré, koření a sůl a směs pořádně prošlehejte.
  5. Poté do ní po jednom zašlehejte vejce, jen je mixérem jemně rozšlehejte a poté už celou směs míchejte ručně stěrkou na těsto, aby se vejce spojila s dýňovou směsí.
  6. Nalijte náplň do formy a pečte asi hodinu ve vodní lázni na 160 stupňů. Po hodině bude cheesecake vypadat trochu tekutě, ale nebojte, už je hotový a později ztuhne.
  7. Troubu vypněte, otevřete dvířka a koláč v ní nechejte dvě hodiny chladnout. Pak jej přemístěte do lednice a nechejte 8 hodin chladit, ideálně přes noc.
  8. Jakmile je cheesecake vychlazený, opatrně jej vyjměte z formy překlopte na tác.
  9. Smetanu v misce promíchejte s medem. Plátek želatiny namočte do studené vody a nechejte asi 10 minut nabobtnat.
  10. V hrnci přiveďte k varu cca 50 ml vody, odstavte a nechejte mírně zchladnout, pak ve vodě rozpusťte želatinu a vmíchejte ji do zakysané smetany.
  11. Přelijte cheesecake a nechejte dvě hodiny tuhnout. Nakonec ozdobte pekanovými ořechy.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny