Recept na dýňový quiche vznikl podle pravidla „co lednice dala“. Doma byla pečená dýně a trocha šunky, ani hladkou mouku už jsem nenašla a tak jsem vzala žitnou. Nakonec byla ta žitná mnohem lepší a quiche tak dobrý, že jsem ho zvládla upéct už dvakrát.
Dýňový quiche s pražskou šunkou
V kategorii:
Dýňový quiche s pražskou šunkou
Korpus
- 175 g žitné mouky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 100 g másla
- 1 vejce
- trocha vody
Náplň
- ½ polovina menší dýně, např. máslová nebo Hokkaido
- 150 g pražské šunky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 vejce
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě namletého pepře
- V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vypracujte něco jako drobenku. Pak přidejte vajíčko a opět těsto propracujte, aby bylo hladké. Pokud vypadá příliš suše, přidejte trochu vody.
- Těsto uložte asi na hodinu do lednice.
- Po hodině těsto vyválejte na tenký plát, kterým vyložte pečicí formu. Dno pořádně propíchejte vidličkou, zabráníte tam tomu, aby se těsto při pečení nenafouklo.
- Pečte asi 12 - 15 minut na 175 stupňů. Těsto by nemělo být úplně upečené, jen předpečené.
- Dýni nakrájejte na menší kousky, a pokud používáte nějakou jinou než Hokkaido, nezapomeňte ji oloupat. Dejte ji na plech, pokapejte trochou oleje, osolte a pečte, dokud nebude měkká. Trvá to asi 20 – 30 minut.
- Pražskou šunku nakrájejte na kousky a na pánvi opražte dozlatova.
- Hotovou dýni nechejte vychladnout a nakrájejte ji na kostičky.
- Kousky dýně rovnoměrně rozložte na těsto a posypejte pražskou šunkou.
- Smíchejte smetanu, vajíčka, sůl, pepř a tymián. Přelijte přes dýni a dejte péct asi na půl hodiny na 175 stupňů. Koláč by měl být na povrchu zlatavý.