Dýňový quiche s pražskou šunkou

Recept na dýňový quiche vznikl podle pravidla „co lednice dala“. Doma byla pečená dýně a trocha šunky, ani hladkou mouku už jsem nenašla a tak jsem vzala žitnou. Nakonec byla ta žitná mnohem lepší a quiche tak dobrý, že jsem ho zvládla upéct už dvakrát.

Dýňový quiche s pražskou šunkou

Korpus

  • 175 g žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • trocha vody

Náplň

  • ½ polovina menší dýně, např. máslová nebo Hokkaido
  • 150 g pražské šunky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 vejce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě namletého pepře
  1. V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vypracujte něco jako drobenku. Pak přidejte vajíčko a opět těsto propracujte, aby bylo hladké. Pokud vypadá příliš suše, přidejte trochu vody.
  2. Těsto uložte asi na hodinu do lednice.
  3. Po hodině těsto vyválejte na tenký plát, kterým vyložte pečicí formu. Dno pořádně propíchejte vidličkou, zabráníte tam tomu, aby se těsto při pečení nenafouklo.
  4. Pečte asi 12 - 15 minut na 175 stupňů. Těsto by nemělo být úplně upečené, jen předpečené.
  5. Dýni nakrájejte na menší kousky, a pokud používáte nějakou jinou než Hokkaido, nezapomeňte ji oloupat. Dejte ji na plech, pokapejte trochou oleje, osolte a pečte, dokud nebude měkká. Trvá to asi 20 – 30 minut.
  6. Pražskou šunku nakrájejte na kousky a na pánvi opražte dozlatova.
  7. Hotovou dýni nechejte vychladnout a nakrájejte ji na kostičky.
  8. Kousky dýně rovnoměrně rozložte na těsto a posypejte pražskou šunkou.
  9. Smíchejte smetanu, vajíčka, sůl, pepř a tymián. Přelijte přes dýni a dejte péct asi na půl hodiny na 175 stupňů. Koláč by měl být na povrchu zlatavý.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny