Dýňový sirup jsem použila na domácí latté a bylo to to nejlepší latté, co jsem kdy pila. A to i přes to, že mé baristické kvality jsou nulové. Chutnalo po lehce po dýni a voňavém koření.
Dýňový sirup
V kategorii:
Dýňový sirup
- 1/2 dýně Hokkaido
- 300 g třtinového cukru
- 650 ml vody
- kůra z ¼ pomeranče
- 3 svitky skořice
- 1 lžíce hřebíčku
- 1 lžíce nového koření
- ½ vanilkového lusku
- 2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička kuliček pepře
- 1 hvězdička badyánu
- 1 lžička kardamonu
- Dýni Hokkaido rozpulte, vydlabejte, nakrájejte na měsíčky a z těch odstraňte slupku.Troubu předehřejte na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozložte dýni a pečte, dokud nezměkne. Nechejte vychladnout.
- V hrnci dejte vařit vodu s cukrem a kořením.
- Vychladlou dýni rozmixujte na pyré. Vmíchejte do vařícího se sirupu a vařte asi 20 minut, až začne houstnout.
- Pokud chcete sirup průzračný, přeceďte jej přes cedník vyložený plátýnkem. Pokud ale nechcete přijít o upečenou dužinu, propasírujte jej přes jemné sítko a koření vyhoďte.
- Vlijte do lahví a skladujte v lednici, vydrží asi měsíc. Před použitím vždycky protřepejte.
- Na jedno latté použijte asi dvě lžíce sirupu.