Říkala jsem si, že by vás třeba zajímalo, co doma jíme, když zrovna nepeču. Proto vám sem čas od času přidám i slaný recept na některé z našich oblíbených jídel. Dneska to bude hummus z bílých fazolí, které mám ráda pro jejich jemnou až krémovou strukturu.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/467fae25-7a3e-4b34-ab1b-4ffa79eae9f1/blog-hummus-1.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Čas od času si uvařím větší množství luštěnin, abych je v případě potřeby měla vždy po ruce. Po uvaření je nechám vychladnout, následně je nasypu do krabičky nebo plastového sáčku (mám tyhle z Ikea a používám je tolikrát, dokud se nezničí - mezi použitími je vždycky umyju) a zamrazím. Pak už jen odebírám na vaření podle potřeby.
Fazole kupuji do vlastního látkového sáčku v bezobalovém obchodě a doma je přesypu do sklenice. Můžete samozřejmě použít i fazole z plechovky, ale cena těch suchých nesrovnatelně nižší.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/f9547ba3-1823-48f1-910b-0de95faa7393/blog-hummus-2.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Jak uvařit fazole?
Večer předem jsem fazole nasypala do hrnce, zalila vodou a nechala stát do rána. Další den jsem je vařila spolu se třemi bobkovými listy a špetkou soli asi hodinu doměkka. Bobkové listy (nebo jiné bylinky přidané do vody) pomáhají snížit nadýmavost fazolí.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/89b7b7eb-30ab-4676-b7dd-17b5495dc15c/blog-hummus-3.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)