Říkala jsem si, že by vás třeba zajímalo, co doma jíme, když zrovna nepeču. Proto vám sem čas od času přidám i slaný recept na některé z našich oblíbených jídel. Dneska to bude hummus z bílých fazolí, které mám ráda pro jejich jemnou až krémovou strukturu.
Čas od času si uvařím větší množství luštěnin, abych je v případě potřeby měla vždy po ruce. Po uvaření je nechám vychladnout, následně je nasypu do krabičky nebo plastového sáčku (mám tyhle z Ikea a používám je tolikrát, dokud se nezničí - mezi použitími je vždycky umyju) a zamrazím. Pak už jen odebírám na vaření podle potřeby.
Fazole kupuji do vlastního látkového sáčku v bezobalovém obchodě a doma je přesypu do sklenice. Můžete samozřejmě použít i fazole z plechovky, ale cena těch suchých nesrovnatelně nižší.
Jak uvařit fazole?
Večer předem jsem fazole nasypala do hrnce, zalila vodou a nechala stát do rána. Další den jsem je vařila spolu se třemi bobkovými listy a špetkou soli asi hodinu doměkka. Bobkové listy (nebo jiné bylinky přidané do vody) pomáhají snížit nadýmavost fazolí.