Knäckebrödje pro Švédy základní stavební kámen jídla. Prodává se tu snad v milionech variací a každá chutná odlišně. Taky je to jedna zmála věcí, která je u nás dražší. A protože upéct si ten domácí vůbec není těžké, rozhodla jsem si to zkusit na vlastní kůži (nebo spíš vlastní ruce?). Seděla jsem ve svém pokoji a přemýšlela, co podniknu. Pak jsem se rozhlédla po kuchyni a olalá! Kvasnice. Pak krystalky mořské soli, rozmarýn a bylo jasno. Ehm, tedy knäckebröd má být křupavý a to ten můj tak úplně není, zřejmě jsem ho dostatečně tence nevyválela, alespoň příště vím, na co dát pozor. Ale co vám budu povídat, zaprášilo se po něm i tak!
Tak tedy začneme, co vy na to?Jen malé upozornění, opět budou potřeba decilitrové odměrky.
Knäckebröd(cca 3 plechy)
- 25 g čerstvých kvasnic
- 3 dl mléka
- ½ lžíce medu
- 5 dl celozrné mouky
- 3 dl hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička rozmarýnu
- Krystalky mořské soli na posypání
- Ohřejte mléko na 37 stupňů (což je přibližně teplota lidského těla, tedy když do hrnce strčíte prst a nic necítíte, je to ono), přidejte kvasnice a rozmíchejte. Přidejte zbývající ingredience a vypracujte hladké těsto. Nechejte na teplém místě a pod utěrkou kynout 30 – 40 minut.
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 250 stupňů. Těsto rozdělte na tři části a rozválejte na co nejtenčí placky. Ostrým nožem nebo rádýlkem vykrajujte trojúhelníčky a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte solí a trochu ji do těsta vmáčkněte, aby neopadala. Propíchejte vidličkou a pečte ve středu trouby 7 – 8 minut.
Tolik tedy k dnešnímu (pro mě netypicky) slanému pečení. Skvěle chutná jen s máslem anebo (docela podivuhodně) i s borůvkovou marmeládou. Vyzkouší někdo?