Knäckebröd se sezamovými semínky

Pekla jsem knäckebröd, znova. Ten první sice byl dobrý, ale vůbec nekřupal. A to knäckebröd musí. Samotný název znamená křupavý chleba. Našla jsem jiný recept, který fungoval mnohem lépe. Chutná maličko jako čerstvá chlebová kůrka, ta křupavá, kterou má ještě horký chleba před chvílí vytažený z pece.Jen jedna chybička se vloudila. Na návštěvu přišel sympatický Švéd Johan se svým psem, ne úplně nepodobným psu baskervilskému, který zhodnotil (Švéd, ne to zvíře), že je příliš slaný. A pak jich stejně několik snědl. Tak já nevím...

Knäckebröd se sezamovými semínky (cca 20 ks)

  • 50 g másla
  • 200 ml vody
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 dl sezamových semínek
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 dl (240 g) celozrnné mouky
  • 3 dl špaldové mouky
  • 1 lžíce krystalků soli na posypání
  • Hladká mouka na vyválení těsta
  1. Rozpusťte máslo a přidejte vodu. Zahřejte směs na 37 stupňů (teplota lidského těla) a odstavte. Přidejte kvasnice a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  2. Přisypejte semínka a koření a postupně i oba druhy mouky. Vypracujte ne příliš tuhé těsto (prostě tak akorát) a nechejte na teplém místě pod utěrkou kynout 1 hodinu.
  3. Troubu předehřejte na 250 stupňů.
  4. Rozdělte těsto na 20 kousků a z každého vyválejte o nejtenčí placku. Pečte po dvou na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty tak, aby byl chleba křupavý. Pozorně hlídejte troubu, ať ho nepřipálíte.

S moukou opatrně, raději to těsta hned nedávejte všechnu, aby pak nebylo příliš tuhé a šlo vyválet na potřebnou tloušťku (spíš tenkost, i když takové slovo čeština zřejmě nemá, ale víte, jak to myslím). Přidat můžete vždycky.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika