Knäckebröd se sezamovými semínky (cca 20 ks)
- 50 g másla
- 200 ml vody
- 50 g čerstvých kvasnic
- 1/2 lžičky soli
- 1 dl sezamových semínek
- 2 lžíce dýňových semínek
- 1 lžička garam masala
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 dl (240 g) celozrnné mouky
- 3 dl špaldové mouky
- 1 lžíce krystalků soli na posypání
- Hladká mouka na vyválení těsta
- Rozpusťte máslo a přidejte vodu. Zahřejte směs na 37 stupňů (teplota lidského těla) a odstavte. Přidejte kvasnice a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
- Přisypejte semínka a koření a postupně i oba druhy mouky. Vypracujte ne příliš tuhé těsto (prostě tak akorát) a nechejte na teplém místě pod utěrkou kynout 1 hodinu.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů.
- Rozdělte těsto na 20 kousků a z každého vyválejte o nejtenčí placku. Pečte po dvou na plechu vyloženém pečicím papírem asi 4 minuty tak, aby byl chleba křupavý. Pozorně hlídejte troubu, ať ho nepřipálíte.
S moukou opatrně, raději to těsta hned nedávejte všechnu, aby pak nebylo příliš tuhé a šlo vyválet na potřebnou tloušťku (spíš tenkost, i když takové slovo čeština zřejmě nemá, ale víte, jak to myslím). Přidat můžete vždycky.