Kokosové kuličky s čokoládou

V kategoriích:

Když jsem přemýšlela, jaké parametry by mělo splňovat mé vysněné vánoční cukroví, vyvstanul mi v mysli kokos, čokoláda s svěží citrusové tóny. A tak se zrodily mé kokosové kuličky, ze kterých jsem naprosto unešená.

Do kuliček patří kandovaná kořeněná mandarinková kůra z mého minulého příspěvku. Můžete ji i vynechat, ale pak budete muset kuličky o něco víc přisladit medem. 

Kokosové kuličky s čokoládou

15 - 20 kousků

  • 100 g kokosového másla (používám od Šufánka)
  • 30 ml kokosového mléka
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného kokosu
  • med podle chuti
  • semínka z ¼ vanilkového lusku
  • 1 lžíce kandované mandarinkové kůry (lze vynechat)

Na obalení

  • 80 g 70% čokolády
  • 10 g kokosového tuku
  • lístky měsíčku lékařského na ozdobu
  1. V misce smíchejte kokosové máslo, mléko, strouhaný kokos, med a vanilku a vypracujte kompaktní hmotu. Nakonec přimíchejte kandovanou kůru. Pokud je směs příliš řídká, dejte ji na chvíli ztuhnout do lednice.
  2. Navhlčenýma rukama tvarujte kuličky o průměru 1,5 cm a skládejte na tác vyložený pečicím papírem. Nechejte kuličky půl hodiny ztuhnout v lednici.
  3. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový tuk, často promíchávejte, aby se čokoláda nezačala pálit. Její teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů.
  4. Ztuhlé kuličky obalujte v čokoládě a skládejte zpátky na tác. Posypejte květy měsíčku a nechejte hodinu ztuhnout v lednici.
  5. Pak můžete kuličky skladovat na chladném místě, kde je okolo 15 - 20 stupňů.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny