Kynuté motance s tahini a čokoládou

V kategoriích:

Kynuté motance jsou plněné tahini, zemitou pastou ze sezamových semínek, a vysokoprocentní čokoládou. A díky perlovému cukru jsou úplně jako z některé severské kavárny. 

  • Tahini je pasta z rozemletých sezamových semínek. Nejraději ji kupuji v obchodech s asijskými potravinami. Měla by obsahovat pouze sezam, žádné jiné přísady.
  • Motance nejsou moc sladké, pokud byste je raději sladší, zdvojnásobte množství cukru v náplni.
  • Místo perlového cukru můžete použít krupicový. Perlový cukr si ale i během pečení udrží svůj tvar, krupicový na povrchu motanců zkaramelizuje. 

na 12 kousků

Kynuté těsto

  • 15 g kvasnic
  • 185 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 55 g másla pokojové teploty
  • 220 g hladké mouky
  • 85 g polohrubé mouky
  • špetka soli

Tahini náplň

  • 120 g tahini pasty
  • 20 g moučkového cukru
  • 45 g 70 % čokolády (použila jsem Belize od Ajaly)

Na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce na pomašlování
  • perlový cukr na ozdobení

Kynuté těsto

  1. Kvasnice rozdrobte do mísy.
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, přelijte ho přes kvasnice a rozmíchejte. 
  3. Přisypejte cukr, přidejte máslo nakrájené na kousky, oba druhy mouky, sůl a vypracujte hladké a nelepivé těsto, bude to trvat přibližně 10 minut. Jde to jak ručně s vařečkou, tak v robotu s nástavcem hák na kynutá těsta. 
  4. Hotové těsto by mělo být příjemně elastické. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidejte ještě trošku mouky a pořádně zapracujte. 
  5. Z těsta vyválejte bochánek, zakryjte ho utěrkou, a nechejte v pokojové teplotě kynout asi 45 minut.

Tahini náplň

  1. V misce promíchejte tahini s cukrem.
  2. Čokoládu nasekejte najemno a odložte ji stranou.

Dokončení

  1. Plech vyložte archem pečicího papíru.
  2. Z těsta vyválejte plát o rozměru 40 x 40 cm.
  3. Na polovinu plátu (tj. na plochu 20 x 40 cm) rozetřete tahini náplň. Posypejte čokoládou.
  4. Zbylou polovinu těsta bez náplně přeložte přes tahini, aby vznikl obdélník 20 x 40 cm.
  5. Ostrým nožem nebo rádýlkem těsto rozkrájejte na tenké pásky, každý o šířce asi 5 mm.
  6. Jak motance zamotáte? Každý je umotaný ze 4–5 pásků. První pásek zatočte kolem ukazováčku, prostředníčku a prsteníčku. Sundejte z prstů a další pásky namotávejte na ten první jako kdybyste motali klubíčko. Je důležité, aby konce pásků končily dole pod motancem. Zní to komplikovaně, že? Ale není – na mém instagramu najdete návod. 
  7. Motance skládejte na plech. Zakryjte je utěrkou a nechejte ještě 40–45 minut kynout, aby zdvojnásobily svou velikost.
  8. V mezičase předehřejte troubu na 180 °C.
  9. Vykynuté motance pomašlujte vejce a posypejte perlovým cukrem.
  10. Pečte je 15–18 minut, aby na povrchu zezlátly. Před ochutnáním je nechejte zchladnout.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika