Když jsem pár dní zpátky přemýšlela, co upéct na blog, dostala jsem chuť na levanduli. V hlavě se mi zrodil nápad na křupavé levandulové cookies s citrusovými tóny.
Prolistovala jsem pár kuchařek, až jsem jeden recept na cookies našla v Tartine. Nutno říci, že jsem si celý recept hodně upravila co se ingrediencí týče, ale v základních poměrech se od toho z Tartine příliš neliší.
Sušenky jsem doplnila receptem na London Fog provoněný levandulí a na světe byla perfektní kombinace pro pošmourné lednové odpoledne.
London Fog
Pod honosným názvem se skrývá horký nápoj z čaje Earl Grey, našlehaného mléka, vanilky a v mém podání s nádechem levandule. Earl Grey je černý čaj s bergamotem, který mu dodává lehce citrusovou chuť a v kombinaci s levandulí je neodolatelný.
Použila jsem sójové mléko, i když v originále se doporučuje mléko mandlové. Můžete použít i kravské, přimlouvám se však za plnotučnou variantu.
2 šálky
- 2 lžičky sypaného čaje Earl Grey
- 2 - 3 lžičky sušené levandule (podle chuti)
- med, třtinový cukr, sirup z agáve (podle chuti), ale sladidlo můžete úplně vynechat
- 200 ml sójového, mandlového nebo kravského mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- sušená levandule na posypání
- Čaj a levanduli zalijte 300 ml vroucí vody y nechejte 5 minut louhovat.
- Mléko nalijte do hrnce a přiveďte až téměř k bodu varu, odstavte. Šlehačem nebo tyčovým mixérem mléko našlehejte do pěny. Pak přimíchejte vanilkové aroma a sladidlo.
- Čaj přeceďte a rozdělte do dvou šálků. Zalijte našlehaným mlékem a ozdobte sušenou levandulí.
Cookies s kandovanou mandarinkovou kůrou, levandulí a ovesnými vločkami
Voňavé, křupavé sušenky, které budete chodit ujídat. Cookies jsou voňavé po levanduli svěží po mandarinkové kůře, na okrajích krásně křupavé a uprostřed ještě trochu vláčné.
V sušenkách používám kandovanou kůru z mandarinek. Pokud ji nemáte po ruce, můžete použít stejné množství pomerančové marmelády nebo nastrouhanou kůru z jednoho bio pomeranče.
30 - 40 sušenek
- 110 g másla v pokojové teplotě
- 100 g třtinového cukru
- 40 g melasy (cukru, ne sirupu)
- půl lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžičky sušené levandule
- 1 lžíce kandované mandarinkové kůry
- 145 g hladké mouky
- ½ lžičky sody
- 80 g celých ovesných vloček
- Suroviny vytáhněte z lednice alespoň dvě hodiny před pečením, aby přišly do pokojové teploty. Jinak se vám těsto může srazit.
- Máslo vyšlehejte do světlé pěny, přidejte oba druhy cukru, sůl, vanilkový extrakt a zašlehejte. Občas těsto seškrábněte ze stěn mísy.
- Po jednom přidávejte vejce a každé pořádně zašlehejte.
- Levanduli a mandarinkovou kůru nasekejte na kousky a přimíchejte do těsta.
- Mouku promíchejte se sodou a ovesnými vločkami a vmíchejte do těsta, které získá lepivou konzistenci.
- Mísu přikryjte a nechejte v lednici odpočívat přes noc, klidně až 24 hodin. Těsto se rozleží, chutě se propojí a konzistence cookies bude po dlouhém odpočinku mnohem lepší.
- Další den nechejte těsto chvíli povolit a poté z něj tvořte kuličky o průměru 2 cm.
- Troubu předehřejte na 175 stupňů a sušenky skládejte na dva plechy vyložené pečicím papírem. Lehce je zploštěte a nechávejte mezi nimi rozestupy, během pečení se roztečou.
- Pečte 7 - 10 minut, aby byly okraje zlatavé a prostředek ještě světlý.