Moje láska k cookies téměř nezná hranic. A když jsem minulý týden ochutnala cookies s miso pastou, ve kterých se prolínaly sladké tóny s jemnou chutí umami, nedalo mi to, abych je taky nezkusila. Dopadly dokonale, strukturou i chutí lehce připomínají karamelky. Sušenky jsem posypala 70% čokoládou Ajala a přidala jsem ještě velkou špetku soli, která v chuti udělá divy. Těsto se nepotřebujete míchat v mixéru, jak je to běžné v jiných receptech, postačí kovová ruční metlička.
Pekla jsem podle receptu z blogu CambreaBakes, ale recept jsem lehce upravila, aby lépe fungoval s českými ingrediencemi.
- Miso pasta tvoří tzv. pátou chuť - umami (kterou najdeme také v parmazánu, houbách, sójové omáčce, mořských řasách, rajčatech, zeleném čaji...) a doplňuje spektrum čtyř základních chutí. Vyrábí se fermentací plodin jako sójové boby, rýže, ječmen apod. a má svůj původ v Japonsku.
- Miso pasty existuje spousta druhů. Liší se svým složením a délkou fermentace - miso pasta může být světlá, ale i tmavě hnědá, stejně tak je různá její konzistence, od měkké až po velmi hutnou.
- Já jsem v receptu použila miso shiro, světlou a lehce nasládlou pastu ze sójových bobů a rýže, která má jemnou chuť, zkuste se po ní poohlédnout ve zdravé výživě nebo v obchodem (i těch online) s asijskými potravinami. Nedoporučovala bych tmavou miso pastu, protože může mít výraznou chuť po sójové omáčce, to by v sušenkách nebylo moc dobré.
- Těsto na cookies nechejte přes noc odležet v lednici, jinak se vám tak hezky neupečou. Odležení pomůže dosáhnout té typické cookies struktury.
- Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává správnou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak opravdu jen malinko.
- Cookies jsem před pečením posypala 70% čokoládou Ajala Belize, která s jejich karamelově-umami chutí velmi dobře ladí.
- S pečením je to trošku oříšek, protože každá trouba peče jinak. V té mojí se cookies pečou přibližně 10 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 170 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí.
- Pokud necháte sušenky péct déle (víc dozlatova), budou křupavější - tohle už je na vašich chuťových preferencích. Ty moje byly po upečení lehce tahavé uprostřed, přesně takhle mi chutnají nejvíc.