Miso cookies s čokoládou

V kategorii:

Moje láska k cookies téměř nezná hranic. A když jsem minulý týden ochutnala cookies s miso pastou, ve kterých se prolínaly sladké tóny s jemnou chutí umami, nedalo mi to, abych je taky nezkusila. Dopadly dokonale, strukturou i chutí lehce připomínají karamelky. Sušenky jsem posypala 70% čokoládou Ajala a přidala jsem ještě velkou špetku soli, která v chuti udělá divy. Těsto se nepotřebujete míchat v mixéru, jak je to běžné v jiných receptech, postačí kovová ruční metlička.

Pekla jsem podle receptu z blogu CambreaBakes, ale recept jsem lehce upravila, aby lépe fungoval s českými ingrediencemi.

  • Miso pasta tvoří tzv. pátou chuť - umami (kterou najdeme také v parmazánu, houbách, sójové omáčce, mořských řasách, rajčatech, zeleném čaji...) a doplňuje spektrum čtyř základních chutí. Vyrábí se fermentací  plodin jako sójové boby, rýže, ječmen apod. a má svůj původ v Japonsku.
  • Miso pasty existuje spousta druhů. Liší se svým složením a délkou fermentace - miso pasta může být světlá, ale i tmavě hnědá, stejně tak je různá její konzistence, od měkké až po velmi hutnou. 
  • Já jsem v receptu použila miso shiro, světlou a lehce nasládlou pastu ze sójových bobů a rýže, která má jemnou chuť, zkuste se po ní poohlédnout ve zdravé výživě nebo v obchodem (i těch online) s asijskými potravinami. Nedoporučovala bych tmavou miso pastu, protože může mít výraznou chuť po sójové omáčce, to by v sušenkách nebylo moc dobré.  
  • Těsto na cookies nechejte přes noc odležet v lednici, jinak se vám tak hezky neupečou. Odležení pomůže dosáhnout té typické cookies struktury.
  • Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává správnou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak opravdu jen malinko. 
  • Cookies jsem před pečením posypala 70% čokoládou Ajala Belize, která s jejich karamelově-umami chutí velmi dobře ladí.
  • S pečením je to trošku oříšek, protože každá trouba peče jinak. V té mojí se cookies pečou přibližně 10 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 170 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí.
  • Pokud necháte sušenky péct déle (víc dozlatova), budou křupavější  - tohle už je na vašich chuťových preferencích. Ty moje byly po upečení lehce tahavé uprostřed, přesně takhle mi chutnají nejvíc.

Miso cookies s čokoládou

Na 9 kousků (vychází na 1 plech), ale nebojte se dávku zdvojnásobit!

  • 100 g másla
  • 40 g miso pasty (shiro miso)
  • 65 g třtinového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo pasty
  • 125 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • velká špetka soli
  • 45 g 70% čokolády (použila jsem Alaja Belize)
  • 1 lžička maldonské soli na posypání
  1. Máslo rozpusťte, vmíchejte miso pastu, oba druhy cukrů a metličkou míchejte asi 1 minutu, aby byla směs hladká.
  2. Přidejte žloutek, vanilku a rozmíchejte.
  3. Do jiné misky prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Přisypejte do těsta a pomocí stěrky zapracujte.
  4. Těsto překryjte potravinářskou folií, aby neosychalo. Nechejte přes noc chladit v lednici (ideálně 8-12 hodin).
  5. Další den předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte archem pečicího papíru.
  6. Vychlazené těsto pomocí lžíce rozdělte na 9 kousků. Z každého vytvořte kuličku a lehce ji zploštěte.
  7. Skládejte je plech s dostatečně velkými mezerami, při pečení se cookies roztečou.
  8. Čokoládu nasekejte na kousky a posypjte sušenky, čokoládu lehce vtlačte do těsta. Posypejte také vločkami soli.
  9. Pečte 10-15 minut podle toho, jak silně vaše trouba peče. Sušenky jsou upečené ve chvíli, kdy vypadají ještě trochu nedopečeně uprostřed a okraje už jsou zlatavé. 
  10. Před ochutnáním je nechejte vychladnout, protože tím také ztuhnout.

Tento recept vznikl ve spolupráci s čokoládovnou Ajala, díky za podporu mého blogu!

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.