Měl to být pokus. Za prvé zjistit, jak chutná kokosový olej v čokoládovém těstě. Neuvěřitelně dobře. A za druhé, co všechno dokáže plátková želatina. Mnoho. A tak z toho pokusu vznikl naprosto úžasný, lehký a nadýchaný čokoládový cheesecake se špetkou kokosové chuti v hutném čokoládovém korpusu (vycházela jsem z receptu na kladdkaku).
Na dort jsem použila formu o průměru 16 cm, použijete-li větší, okolo 20 - 24 cm, vynásobte všechny suroviny dvěma.
Nadýchaný čokoládový cheesecake
Korpus:
- 1 vejce
- 50 g kokosového oleje
- 100 g cukru krystal
- 30 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- špetka soli
Náplň:
- 250 g plnotučného tvarohu (nejlépe balený ve vaničkách)
- 200 bílého jogurtu
- 50 g 70% čokolády
- 3 - 4 lžíce moučkového cukru
- 3 plátky želatiny
- Dortovou formu s odjímatelným okrajem o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem na dně i na bocích. Papír, který přijde na boky, mírně navlhčete, aby přilnul k formě, a případně si můžete pomoct s kolíčky na prádlo.
- Troubu předehřejte na 175 stupňů. Kokosový olej rozpusťte v mikrovlnné troubě na nízkém výkonu. Do mísy dejte vejce, cukr, olej a zamíchejte. Přisypejte ostatní ingredience a vytvořte hutné těsto.
- Těsto opatrně nalejte do formy, odepněte kolíčky (teď už by papír měl držet sám) a pečte 8 - 12 minut tak, aby bylo těsto uprostřed nedopečené. Pozor, aby se korpus nepřepekl, ztratil by to svoje hutně čokoládové kouzlo. Nechejte ve formě úplně vychladnout.
- Náplň. Namočte plátky želatiny podle návodu na obalu.
- Čokoládu rozpusťte na nízký výkon v mikrovlnné troubě a nechejte zchladnout. V míse smíchejte tvaroh, jogurt a cukr a šlehejte, dokud směs není hladká. Za nízkých otáček mixéru přidávejte čokoládu, ale trošku si nechejte bokem na ozdobu.
- A teď pracujte rychle. Přimíchejte k tvarohu želatinu, opět pořádně zašlehejte, a nalejte na korpus. Zbylou čokoládou polejte povrch koláče a špičkou nože vytvořte ornamenty.
- Dejte cheesecake na noc chladit do lednice. Další den opatrně odejměte formu, odstraňte boční papír (díky tomu tvarohová náplň nezůstane přilepená na bočnici) a překlopte na jiný talíř (nejdříve položte velký talíř na vrchní stranu koláče, pak celý koláč překlopte vzhůru nohama a odstraňte pečicí papír a dno formy a místo toho přiklopte talířem, na kterém budete cheesecake servírovat. Pak opět obraťte a opatrně odejměte vrchní talíř. Voilá!
Na závěr malá rada. Až budete cheesecake krájet, před každým řezem nůž chvíli nechejte zahřát v horké vodě, řez pak bude hladký a čistý.