6. června slaví Švédové státní svátek (taktéž nazývaný švédský vlajkový den), kdy oslavují Gustava Vasu, který byl zvolen švédským králem vroce 1523 a Švédsko se tak stalo nezávislou zemí.


Tradiční „bakelse“, jak se tyto malé zákusky všeobecně nazývají, obsahuje šlehačku, mandle a jahody, které jsou ve Švédsku velmi oblíbené. Moje bakelse není striktně švédské, protože receptů na ně je obrovské množství a tak jsem si jich seskládala několik dohromady. Švédové by mým kuchařským experimentováním možná nadšeni nebyli, ale co oči nevidí, to srdce nebolí.
Nationaldagbakelse
Těsto (8 - 12 kousků)
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 200 g másla
- Jeden žloutek
Náplň:
- 500 ml 40% smetany
- 200 g loupaných mandlí
- 2 – 3 polévkové lžíce cukru
- Cca 50 ml vody
- 500 g jahod
- Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte máslo rozkrájené na kostičky a žloutek a rychle zpracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu odležet v lednici.
- Mezitím si připravte krém. Oloupané mandle dejte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Přidejte cukr podle chuti a vody a mixujte tak dlouho, dokud směs nebude hladká.
- Vyšlehejte tuhou šlehačku a ručně ji smíchejte s mandlovou hmotou.
- Přehřejte troubu na 180 stupňů a těsto rozdělte do formiček a průměru 8 cm. Propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafukovalo. Dejte na plech a ve vyhřáté troubě pečte cca 15 minut, nebo dokud nezhnědnou.
- Po upečení košíčky opatrně vyklopte a nechejte vychladnout. Poté je rovnoměrně naplňte krémem a ozdobte krájenými jahodami. Aby byl recept úplně švédský, přidejte švédské vlaječky.
- Doporučuji nechat před konzumací několik hodin odležet.
