Obrácený cibulový koláč s kozím sýrem

V kategorii:

Nějakou dobu jsem hledala nerezovou pánev do své nové kuchyně. Dosud jsem vařila na pánvích s nepřilnavým povrchem, které se bohužel rychle poškrábaly. Navíc jsem chtěla, aby se pánev mohla bez obav dát do trouby. Aby mi v kuchyni dlouho vydržela a jen tak se nezničila. Myslím, že všechny mé požadavky splňuje pánev z vícevrstvé nerezové oceli Lucca od české značky Fabini, kterou jsem dostala na vyzkoušení.

A teď k receptu. Upečeme si spolu slaný obrácený koláč s pomalounku karamelizovanou sladkou červenou cibulí, křupavým křehkým těstem, kozím sýrem a tymiánem. Recept to není nijak komplikovaný, vyžaduje jen trochu času a vaší trpělivosti. Hodí se jako lehký oběd nebo ke sklence bílého vína s přáteli.

Na nerezové pánvi Fabini se vaří trochu jinak, než na pánvích s nepřilnavým povrchem. Z mé zkušenosti není potřeba zahřívat pánev na příliš vysoký výkon, protože dobře a rovnoměrně vede teplo. A tak vařím spíš na střední a nižší výkon.

U karamelizované cibule je navíc žádoucí, aby se smažila při nízké teplotě. Tím dosáhneme rovnoměrně propečené cibule a sladké zkaramelizované chuti. Na vyšším výkonu by se cibule snadno připalovala, to nechceme.

Už od svého mládí mám v sobě vštípenou informaci, že na nerezových pánvích se jídlo umí velmi rychle přichytit a připálit, proto jsem se nerezovému nádobí vždy podvědomě vyhýbala. Ale není to tak! Pokud máte dobrou nerezovou pánev, opravdu snadno z ní díky tzv. vypálení uděláte pánev nepřilnavou. 

Jak na to? Do pánve vlijte trochu oleje a pomocí ubrousku ho rozetřete po celém povrchu pánve. Pánev dejte na plotýnku a zapněte na střední výkon. Zahřívejte dvě, tři minutky, pak vypněte, vylijte přebytečný olej a můžete začít smažit. Vypálením docílíte toho, že olej vyplní všechny okem nepostřehnutelné nesrovnalosti v povrchu, jídlo už se nemá kde zachytit a pánev je nepřilnavá. 

U pánve mě velmi mile překvapilo, jak dobře padne do ruky a příjemně se s ní manipuluje, i když je zároveň docela těžká. Pro mě je velkým kladem i to, že rukojeť se při vaření nezahřívá. 

Abych to shrnula. Pánev Lucca je podle mě velmi kvalitní a všestranná pánev, která si u mě vysloužila čestné místo v kuchyni. Stačí na ní párkrát uvařit a snadno si osvojíte vaření na nerezu.

Obrácený cibulový koláč s kozím sýrem

Křehké těsto

  • 115 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
  • 95 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce ledové vody

Náplň

  • 3 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 650 g červené cibule (přibližně 600 g očištěné cibule)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • tři snítky tymiánu

Na dokončení

  • 50 g měkkého kozího sýra
  • snítky tymiánu
  1. Nejdříve si připravte těsto. Do misky nasypejte mouku, sůl, parmazán a studené máslo nakrájené na kousky. Rychle propracujte rukama do podoby drobenky, přidejte žloutek a podle potřeby i vodu. Propracujte jen zběžně, aby těsto drželo u sebe, ale stále byly viditelné kousky másla - ty při pečení způsobí křehkost těsta.
  2. Těsto umístěte asi na hodinu do lednice, rozvine se v něm lepek a při vyvalování se nebude trhat.
  3. Dalším krokem je cibule. Oloupejte ji, překrojte na poloviny a každou půlku nakrájejte na tenké půlměsíčky.
  4. Do pánve nalijte olej a nechejte rozehřát. Následně vsypejte cibuli, promíchejte, na nízkém výkonu smažte asi půl hodiny a nezapomeňte občas promíchat. Cibule je celkem hodně, ale postupně se speče a začne karamelizovat, buďte jen trpěliví. Ke konci smažení přidejte sůl, pepř a tymián.
  5. Hotovou cibuli vařečkou rovnoměrně rozmístěte po celém povrchu pánve.
  6. Nyní předehřejte troubu na 170 °C. 
  7. Z těsta vyválejte plát o průměru přibližně 22 cm. Nožem odkrojte přebývající okraje. Plát těsta přeneste do pánve a okraje zahněte nebo seřízněte. Propíchejte vidličkou. 
  8. Koláč pečte 15-20 minut, aby bylo těsto zlatavé. Při vytahování z trouby pozor, ať se nepopálíte.
  9. A nyní přijde husarský kousek - obrácení koláče. Pomocí silikonové stěrky koláč jemně podeberte u okrajů pánve, tím odlepíte těsto, které se při pečení mohlo přichytit. A nyní ho překlopte servírovací na talíř, mělo by se vám to bez problémů povést.
  10. Na koláč rozdrobte kousky sýra a ozdobte tymiánem. Můžete ho servírovat teplý i studený, mně samotné nejvíc chutnal vlažný. Dobrou chuť!

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s českým nerezovým nádobím Fabini, děkuji za podporu mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika