Nějakou dobu jsem hledala nerezovou pánev do své nové kuchyně. Dosud jsem vařila na pánvích s nepřilnavým povrchem, které se bohužel rychle poškrábaly. Navíc jsem chtěla, aby se pánev mohla bez obav dát do trouby. Aby mi v kuchyni dlouho vydržela a jen tak se nezničila. Myslím, že všechny mé požadavky splňuje pánev z vícevrstvé nerezové oceli Lucca od české značky Fabini, kterou jsem dostala na vyzkoušení.
A teď k receptu. Upečeme si spolu slaný obrácený koláč s pomalounku karamelizovanou sladkou červenou cibulí, křupavým křehkým těstem, kozím sýrem a tymiánem. Recept to není nijak komplikovaný, vyžaduje jen trochu času a vaší trpělivosti. Hodí se jako lehký oběd nebo ke sklence bílého vína s přáteli.
Na nerezové pánvi Fabini se vaří trochu jinak, než na pánvích s nepřilnavým povrchem. Z mé zkušenosti není potřeba zahřívat pánev na příliš vysoký výkon, protože dobře a rovnoměrně vede teplo. A tak vařím spíš na střední a nižší výkon.
U karamelizované cibule je navíc žádoucí, aby se smažila při nízké teplotě. Tím dosáhneme rovnoměrně propečené cibule a sladké zkaramelizované chuti. Na vyšším výkonu by se cibule snadno připalovala, to nechceme.
Už od svého mládí mám v sobě vštípenou informaci, že na nerezových pánvích se jídlo umí velmi rychle přichytit a připálit, proto jsem se nerezovému nádobí vždy podvědomě vyhýbala. Ale není to tak! Pokud máte dobrou nerezovou pánev, opravdu snadno z ní díky tzv. vypálení uděláte pánev nepřilnavou.
Jak na to? Do pánve vlijte trochu oleje a pomocí ubrousku ho rozetřete po celém povrchu pánve. Pánev dejte na plotýnku a zapněte na střední výkon. Zahřívejte dvě, tři minutky, pak vypněte, vylijte přebytečný olej a můžete začít smažit. Vypálením docílíte toho, že olej vyplní všechny okem nepostřehnutelné nesrovnalosti v povrchu, jídlo už se nemá kde zachytit a pánev je nepřilnavá.
U pánve mě velmi mile překvapilo, jak dobře padne do ruky a příjemně se s ní manipuluje, i když je zároveň docela těžká. Pro mě je velkým kladem i to, že rukojeť se při vaření nezahřívá.
Abych to shrnula. Pánev Lucca je podle mě velmi kvalitní a všestranná pánev, která si u mě vysloužila čestné místo v kuchyni. Stačí na ní párkrát uvařit a snadno si osvojíte vaření na nerezu.