Pepparnötter – švédské vánoční perníčkové sušenky

V kategoriích:

Voňavé a křupavé sušenky z klasické švédské kuchařky Sju sorters kakor, kterou mi před dvěma lety ve Švédsku věnovala babička od mé au-pair rodiny. Voní a chutnají podobně jako perníčky pepparkakor a jsou překrásné na pohled.

Pepparnötter – švédské vánoční perníčkové sušenky

(asi 30 kousků)

  • 100 g másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžička skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička sody
  • 210 g hladké mouky
  • 30 ks mandlí bez slupky
  1. Máslo nechejte povolit v pokojové teplotě.
  2. Vyšlehejte máslo s cukrem a medem do pěny, poté zašlehejte vejce.
  3. Mouku, sodu a koření smíchejte dohromady a přidejte k tekuté směsi. Vypracujte hladké těsto.
  4. Z těsta vyvalujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každé sušenky vmáčkněte jednu mandli.
  5. Pečte asi 15 - 18 minut na 175 stupňů. Sušenky by měly být zlatavé, ale ne úplně vysušené.

FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařka je plná těch nejlepších švédských receptů, které znám.

Objednávky kuchařky Fika