Voňavé a křupavé sušenky z klasické švédské kuchařky Sju sorters kakor, kterou mi před dvěma lety ve Švédsku věnovala babička od mé au-pair rodiny. Voní a chutnají podobně jako perníčky pepparkakor a jsou překrásné na pohled.
Pepparnötter – švédské vánoční perníčkové sušenky
Pepparnötter – švédské vánoční perníčkové sušenky
(asi 30 kousků)
- 100 g másla
- 45 g cukru krystal
- 1 lžíce medu
- 1 vejce
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička sody
- 210 g hladké mouky
- 30 ks mandlí bez slupky
- Máslo nechejte povolit v pokojové teplotě.
- Vyšlehejte máslo s cukrem a medem do pěny, poté zašlehejte vejce.
- Mouku, sodu a koření smíchejte dohromady a přidejte k tekuté směsi. Vypracujte hladké těsto.
- Z těsta vyvalujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Do každé sušenky vmáčkněte jednu mandli.
- Pečte asi 15 - 18 minut na 175 stupňů. Sušenky by měly být zlatavé, ale ne úplně vysušené.