Jestli máte rádi jemnou chuť pistácií, z mých sušenek budete určitě nadšení. Jsou měkoučké, nadýchané a jarně zelené.
Taky jsem vám už dlouho chtěla ukázat naši kuchyň, která je mnohem větší než naše kuchyň v brněnském bytě (některé šuplíky mám stále prázdné). Moc příjemně se mi v ní vaří a peče.
Pistáciové sušenky
18 - 20 ks
- 220 g másla
- 130 g krupicového cukru
- 70 ml medu
- špetka soli
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 25 g kukuřičného škrobu
- 1 lžička sody (8 g)
- 125 g pistáciové mouky
- 30 g celých pistácií na ozdobu
- Máslo a vejce vytáhněte z lednice alespoň 2 hodiny předem, aby měly suroviny pokojovou teplotu.
- Máslo s cukrem, medem a solí vyšlehejte dohladka, trvá to pár minut. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Krystalky cukru se během této doby téměř rozpustí, celá směs nabude na objemu a bude světlá a nadýchaná.
- Přidejte jedno vejce a pořádně zašlehejte, pak teprve zašlehejte druhé.
- Do jiné misky prosijte přes sítko mouku, škrob, sodu a promíchejte. Přidejte pistáciovou mouku a rukama rozemněte všechny hrudky.
- Sypkou směs přidejte do máslového základu a už jen rychle promíchejte.
- Teď si připravte velký tác (který ale zároveň vejde do lednice) a vyložte ho pečicím papírem. Navlhčenýma rukama z těsta tvořte kuličky o průměru 4 cm. Skládejte je na tác.
- Pistácie nasekejte nahrubo, posypejte jimi sušenky a lehce je vtlačte do těsta.
- Sušenky přikryjte fólií a nechejte 8-24 hodin chladit v lednici.
- Sušenky se pečou na 170 °C. Pečící plechy vyložte pečicím papírem a kuličky z těsta na ně naskládejte tak, aby mezi sebou měly rozestupy a nespekly se - tedy asi 8 sušenek na 1 plech.
- Pečte 8-12 minut, dokud nebudou okraje jen lehce zlatavé a sušenky můžou vypadat ještě trochu nedopečeně, ale přesně v této chvíli jsou hotové. Nechejte je vychladnout na plechu, tím se zpevní.
- Hotovo, pusťte se do nich. Pokud je nesníte hned, chovejte je ve vzduchotěsné dóze. Můžete je skladovat dobře zabalené v mrazáku.
Tento příspěvek vznikl se spolupráci s internetovým vyhledávačem nábytku a dekorací FAVI. Děkuji za podporu mého blogu!