Pletenec z kynutého těsta

Já a kynuté těsto si začínáme rozumět. Bude to tím, že mi švédská rodina koupila kvasnice a já je prostě nemůžu nechat zkazit...Ve skutečnosti to není vůbec těžké, jen to chce kus síly a trpělivosti. Dneska to bude jedna z mých variací na švédskou kuchyni, pletenec se skořicí, kardamomem a špetkou brusinek. Tak dobrý, že se mi o něm snad bude i zdát.

A protože jsem už nutně potřebovala zvážit mouku a ty jejich decilitry by mně v tomto receptu naprosto nepomohly, zeptala jsem se, zdalipak vůbec mají doma váhu. No a maminka na mě vyrukovala s touto historičností! Krása.

Pletenec z kynutého těsta

Těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 40 g čerstvých kvasnic
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • špetka soli

Náplň:

  • 100 g másla
  • 10 lžic cukru krystal
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kardamomu
  • 3 lžíce brusinkové marmelády
  1. Mléko ohřejte na 37 stupňů (teplota lidského těla) a rozmíchejte v něm kvasnice. Máslo nechte rozpustit.
  2. Do mísy dejte mouku, sůl, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek z kvasnic a mléka. Vypracujte těsto, které nechejte 40 minut na teplém místě pod utěrkou vykynout.
  3. Na náplň rozpusťte máslo, přidejte cukr a nechejte ho zčásti rozpustit. Přidejte ostatní suroviny a pořádně zamíchejte.
  4. Těsto rozdělte na dva díly, každé rozválejte na velmi tenkou placku a potřete polovinou náplně. Srolujte do rolády a podélně ji rozkrojte. Pak obě poloviny zamotejte to sebe. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě 20 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pletence pečte 20 - 25 minut, dokud nejsou krásně zlaté.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny