Polévka z batátů

V kategorii:

K podzimu podle mě patří husté a krémové polévky, které zahřejí. Včera jsem si k obědu uvařila hrnec batátové a byla moc dobrá, lehounce nasládlá a voňavá po skořici, taky už jsem ji stačila sníst.

Polévka z batátů

(4 porce)

  • 3 lžíce oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 2 velké nebo 3 menší batáty
  • 1 svitek skořice
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • 1 limetka
  • 1 lžička pálivé papriky
  • dýňová a slunečnicová semínka na ozdobu
  1. Cibuli nasekejte nahrubo a na rozehřátém oleji opékejte asi pět minut.
  2. Mezitím oloupejte batáty, nakrájejte je na kostičky a přidejte opékat k cibuli.
  3. Přihoďte svitek skořice a bobkový list a vše pomalu opékejte asi 10 minut.
  4. Zeleninový základ poté zalijte litrem vody, osolte a přiveďte k varu. Polévka se vaří asi 20 minut, nebo dokud batáty nezměknou.
  5. Až je vše uvařeno, vylovte skořici, bobkový list a do polévky vmíchejte mletou papriku.
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a nakonec vmíchejte šťávu z limetky.
  7. Na sporák postavte pánev a nechejte ji rozehřát, poté na ni vsypte semínka a nechejte je lehce opéct. Pořádně je ale hlídejte, snadno se připálí.
  8. Polévku posypejte semínky a je hotovo.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny