Raw jahodový cheesecake

Vím, že duben je asi sotva sezona českých jahod, ale zůstala mi doma krabička těch cizokrajných. Namísto toho, abych se snědla jen tak, rozhodla jsem se „upéct“ raw cheesecake. Když se nepovede, aspoň nebude škoda těch jahod, říkala jsem si. Jenže se povedl naprosto dokonale.

Chutná trochu jako jahodová zmrzlina, konzistence je dokonale krémová a je to pohlazení pro všechny chuťové buňky. Jahody snadno podléhají zkáze, proto doporučuji vybrat jen opravdu hezké plody bez vad. Cheesecake vydrží asi dva dny.

Raw jahodový cheesecake

(8 porcí)

Základ

  • 50 g datlí
  • 50 g para ořechů, nasekaných na menší kousky
  • 30 ml kokosového oleje
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g kešu oříšků
  • šťáva z 1 ½ citronu
  • 120 g jahod
  • 50 ml medu
  • ½ lžičky vanilkového prášku
  • 120 ml kokosového oleje
  • 200 g jahod na ozdobu
  1. Den předem si namočte všechny suroviny. Do jedné misky přijdou datle a para ořechy a do druhé kešu. Nechejte stát v lednici alespoň 8 hodin.
  2. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem.
  3. Do mixéru dejte datle, para ořechy a sůl a mixujte, dokud není směs hladká. Nakonec přidejte rozpuštěný kokosový olej. Směsí pokryjte dno formy, upěchujte a dejte do mrazáku.
  4. Náplň. Do mixéru dejte kešu, citronovou šťávu, jahody, med a vanilku a mixujte tak dlouho, až ve směsi nejsou větší kousky a je krásně jemná. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, promíchejte. Nalijte na vychlazený základ a vraťte do mrazáku asi na dvě hodiny. Poté dort přemístěte alespoň na dvě hodiny do lednice, kde si „sedne“.
  5. Těsně před podáváním odstraňte boky formy a ozdobte tence nakrájenými plátky jahod.

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc. A taky dostanete 10% slevu na nákup v mém e-shopu.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.