Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den.
9. srpna se slaví den rolád (rulltårtansdag) a my si spolu jednu upečeme. Švédi mají rolády moc rádi, nejčastěji bývají plněné marmeládou, máslovým krémem nebo šlehačkou a ovocem. Ta moje v sobě skrývá hebký vanilkový krém a svařené borůvky. I když je krém máslový, rozhodně není tuhý jako kámen, právě naopak – je dokonalým balancem mezi stabilním krémem a lehkým žloutkovým pudinkem. Podle mě je až návykový.

- Recept je s malými úpravami převzatý z mojí nejnovější Sladké severské kuchařky.
- Vanilkový krém si můžete připravit 1–2 dny předem. Dejte ho do uzavíratelné skleničky a uchovejte v lednici. Před použitím nechejte krém chvíli stát v pokojové teplotě a prošlehejte ho, aby se dal hezky roztírat.
- Je velmi důležité, aby máslo i pudinkový základ krému měly stejnou (tj. pokojovou) teplotu, jinak se krém snadno srazí. Jak ho napravit najdete v článku Nejčastější chyby při pečení.
- Velkou roli v přípravě krému hraje i počasí – v létě má krém tendenci rychle řídnout, proto ho můžete podle potřeby průběžně chladit v lednici. Vždy vložte mísu s krémem na 15 minut do lednice a znovu prošlehejte. Opakujte podle potřeby.
- Do rolády jsem přidala svařené borůvky. V hrnci jsem vařila 200 g borůvek asi 10 minut do zhoustnutí, svou konzistencí připomínaly marmeládu.
- Nebojte se použít vaše oblíbené ovoce, v původním receptu v kuchařce najdete jahody, dokonalé budou maliny i ostružiny. Čerstvé ovoce jemně vmíchejte do vanilkového krému a tím naplňte roládu. Budete potřebovat 150–180 g čerstvého ovoce.
- Do těsta můžete přidat i jemně nastrouhanou citronovou kůru. Promíchejte ji s krupicovým cukrem a celou směs promasírujte prsty, aby kůra uvolnila své svěží aroma. Teprve potom přidejte vejce a šlehejte.