Sušenky z pistáciového marcipánu s čokoládou

V kategoriích:

Jedno z nejrychlejších cukroví, které si ještě můžete upéct, budou moje sušenky z pistáciového marcipánu namáčené v čokoládě a posypané vločkami soli. 

V rámci práce na nové Sladké severské kuchařce, jsem zkoušela, zda marcipán můžu vyrobit i z pistácií, nejen z mandlí, a funguje to stejně dobře. 

Pokud máte jen celé mandle, potřebujete z nich sloupnout hnědou slupku, aby byly blanšírované (oloupané). Jak na to? Mandle nesypejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechejte pár minut odstát. Vodu slijte a z horkých mandlí lehce sloupněte slupku. Nezapomeňte je nechat vychladnout. Mandle nakonec v mixéru na ořechy rozemelte na co nejjemnější mouku.

Marcipán můžete propracovat jak ručně, tak v kuchyňském robotu. Na marcipán je vhodný nástavec na křehká těsta.

Pistáciový marcipán

na 215 g marcipánu

  1. Do výkonného mixéru nasypejte oba druhy ořechů a rozemelte je na co nejjemnější mouku. Pokud pracujete rovnou s mandlovou a pistáciovou moukou, začněte až u bodu č. 2.
  2. Nasypejte do misky, přidejte cukr, vodu a sůl.  Asi 5 minut zpracovávejte, aby se všechny ingredience propojily a marcipán získal pevnou konzistenci. Pokud se vám zdá moc suchý a nechce držet pohromadě, přidejte ještě půl lžičky vody.
  3. Hotový marcipán lehce posypejte moučkovým cukrem a vytvarujte do podoby válečku. 
  4. Zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do uzavíratelné krabičky a nechejte asi hodinu vychladit. Potom už můžete marcipán použít. V lednici 2–3 týdny.

Marcipánové sušenky

na 15–20 kousků

  • 215 g marcipánu
  • moučkový cukr na podsypání
  1. Na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem vyválejte marcipán na tloušťku 3–⁠⁠⁠⁠⁠⁠4 mm a vykrajovátkem s průměrem 5 cm vykrajujte kolečka. 
  2. Skládejte na plech vyložený archem papíru a pečte 5 minut na 175 °C, aby kolečka jemně zezlátla. Nechejte je vychladnout.

Čokoládová poleva

  • 100 g 70% čokolády
  • 2 g kakaového másla nebo kokosového oleje (na špičku lžičky)
  • maldonská sůl na posypání
  1. Nejdřív si vezměte čistý arch pečicího papíru a položte ho na plech nebo tác. 
  2. Čokoládu nasekejte na kousky a spolu s kakaovým máslem vložte do hrnce. Za stálého míchání a při mírné teplotě čokoládu rozpusťte, aby byla lesklá a hladká. Můžete to udělat i ve vodní lázni.
  3. Polevu přelijte do vyšší skleničky a namočte do ní půlku každé marcipánové sušenky. Přebytečnou čokoládu nechejte okapat. 
  4. Skládejte na připravený papír. 
  5. Čokoládu posypejte několika vločkami soli a dejte na půl hodiny ztuhnout do lednice.
  6. Hotové sušenky vložte do krabičky a uchovávejte v pokojové teplotě nebo v chladnější místnosti, třeba na chodbě. 

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny