Vánoční vanilková srdíčka

U nás je to s pečením těžké. Nejsme ten typ rodiny, která má napečeno stopadesát druhů. Naše maminka jich peče jen pár, zato už jsou všechny ozkoušené. A já, když se konečně někdy toho dvaadvacátého ukážu doma, se vrhám do vod neznámých a tak nějak zkouším, na co mám zrovna náladu.

Za dnešní dopoledne jsem stihla čtyři druhy, no nejsem šikovné děvče?

Je to vlastně recept na vanilkové rohlíčky, přesně taková srdíčka každoročně peče naše babička. Ty její se ale vždycky rozpadají, tak jsem trochu zapřemýšlela, přidala vajíčko a nerozbilo se mi ani jedno.

Vanilková srdíčka

  • 270 g hladké mouky
  • 100 g namletých vlašských ořechů
  • 60 g cukru moučka
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mandle na ozdobu
  • 2 vanilkové cukry
  • 100 g cukru moučka
  1. Těsto si nachystejte den předem. Smíchejte mouku, ořechy, cukr a máslo a vytvořte drobenku. Pak přidejte vajíčko a žloutek a vypracujte těsto. Nechte v chladu odležet přes noc.
  2. Další den se dejte do pečení. Těsto nechejte chvíli povolit při pokojové teplotě. Vyválejte lát o tloušťce cca 3 mm, vykrajujte srdíčka, do kterých pořádně vtlačte mandli a skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Troubu předehřejte na 175 stupňů a srdíčka pečte asi 10 - 12 minut, dokud nezezlátnou.
  4. Ještě teplá upečená srdíčka obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru a nechejte úplně vychladnout.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny