Västerbottensostpaj - švédský sýrový koláč

V kategoriích:

Sýrový koláč se ve Švédsku servíruje k rakům. Když jsme začali plánovat, co všechno je třeba na připravit, přišla řeč na to, že někdo ten koláč musí upéct. A to bych nebyl já, abych se nenabídla. Nikdy jsem nic podobného nepekla a tak jsem to chtěla zkusit.

Obecně mám k sýrovým koláčům poněkud rozporuplný vztah. Nějaké velké nadšení pro ně nemám, i když je vždycky ráda ochutnám. Nejraději bych jedla jen ten korpus z těsta a náplň bych si dovedla odpustit. Když se koláč pekl, voněl tak neuvěřitelně dobře, že se všichni trochu podezřele zdržovali v kuchyni. A také pak naprosto výborně chutnal, když pominu moje protisýrovokoláčové výtky.

V koláči je spousta vajec a tak doporučuji sehnat domácí. A pak sýr - který koupit? Eidamu se vyhněte obloukem. Já jsem měla k ruce tzv. Västerbottensost, spíše tvrdý odležený sýr hodně výrazné chuti z pasterizovaného kravského mléka. Chutí se dá trochu přirovnat k čedaru či parmezánu, ale je slanější a má více hořký dozvuk. Zraje 12 - 14 měsíců a je téměř dvakrát tak drahý jako ostatní sýry. Patří tu k jedněm z nejoblíbenějších druhů.

Sýrový koláč

Korpus:

  • 150 g hladké mouky
  • 60 g celozrné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 rozšlehané vejce na potření (zbytek zamíchejte do náplně)

Náplň:

  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany (stačí ta na vaření)
  • 350 g strouhaného sýra
  • 6 vajec
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého mletého pepře
  1. Smíchejte dohromady přísady na korpus - oba druhy mouky, sůl a máslo nakrájené na kousky. Nakonec přidejte vodu a rychle zpracujte v těsto.
  2. Vyválejte na placku, kterou opatrně přeneste do koláčové formy o průměru 22 cm s vyšším okrajem (než je na fotkách, jelikož náplně je opravdu hodně). Dejte na půl hodiny chladit do ledničky, mezitím předehřejte troubu na 200 stupňů, a poté potřete korpus rozšlehaným vejcem.
  3. Spodní část korpusu pořádně propíchejte vidličkou, aby se při pečení nenafoukla a pečte 10 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 150 stupňů.
  4. Náplň. Dejte vařit mléko a smetanu. Když tekutina vaří, odložte hrnec stranou a vmíchejte strouhaný sýr. Míchejte tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
  5. Přidejte rozšlehaná vejce, sůl a pepř a pořádně zamíchejte. Nalejte náplň na korpus a pečte zhruba 45 minut. Nechejte úplně vychladnout.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny