Řekla jsem si, že vám na blog přidám pár receptů ze své FIKY, sladké švédské kuchařky. První vlaštovkou jsou drömmar, sušenky lehoučké a nadýchané jako sen. Na první pohled vypadají docela obyčejně, ale rozplynou se vám na jazyku. Schválně si je upečte!
Švédské zasněné sušenky - drömmar
Švédské zasněné sušenky - drömmar
Na 30 kousků
- 50 g másla v pokojové teplotě
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 50 ml slunečnicového oleje
- 120 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Troubu předehřejte na 150 °C a dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- Máslo, krupicový a vanilkový cukr utřete do běla. Přidejte olej a promíchejte.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosijte ji a vmíchejte do těsta. Pokud se vám těsto zdá suché, po lžících přidávejte ledovou vodu a vždy důkladně zapracujte.
- Z těsta tvarujte kuličky o průměru 2 centimetry, skládejte na plechy a dlaní je mírně zploštěte. Nechávejte mezi nimi větší rozestupy, kuličky se během pečení roztečou.
- Sušenky pečte 25 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout u okrajů. Během pečení neotvírejte troubu, jinak se uprostřed propadnou.
- Hotové sušenky nechejte vychladnout na plechu a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.