Koupila jsem obří hlávku červeného zelí a udělala jsem z ní křupavý a sytý salát s čočkou, lískovými oříšky a zálivkou z lískooříškového másla Šufánek. Samotnou mě až překvapilo, jak dobrá to byla kombinace. Abych vás o tenhle lehký letní oběd nebo přílohu ke grilování neochudila, tady máte recept!
Víte, jak správně uvařit čočku?
- Čočku namočte do ledové vody asi hodinu před vařením a přidejte k ní špetku soli. Množství vody v hrnci by mělo přesahovat čočku jen o pár centimetrů.
- Přiveďte k varu, vařte minutku, dvě a poté vodu slijte. Tím odstraníte hnědé barvivo, kvůli kterému by čočka zbytečně ztmavla.
- Čočku opět zalijte ledovou vodou tak, aby voda přesahovala čočku o pár centimetrů, přidejte špetku soli a půl lžičky kmína (ten bojuje proti nadýmání).
- Čočku pomalu přiveďte k varu a na mírném plameni a bez míchání ji nechejte vařit nějakých 40 minut. Ochutnejte a případně vařte ještě chvíli.
- Hotovou čočku slijte a použijte podle potřeby.
Já si občas navařím luštěnin do zásoby a mám je v lednici nebo v mrazáku v malé skleničce. Pak vždycky jen vytáhnu potřebné množství do konkrétních jídel. Vařené luštěniny jsou chutnější než ty z plechovky a také jsou ve srovnání s nimi mnohem levnější!
Salát je ideální i s sebou do práce (samotný nebo s kouskem dobrého chleba). Zálivka totiž není vůbec tekutá, jen hezky obalí všechnu zeleninu a dodá jí skvělou chuť. A všechno to hezky křupe, to mám ráda.