Bezlepkové čokoládovo-kokosové tartaletky

Před pár dny jsem se zeptala mého muže, jaké je jeho oblíbená sladkost. Dostalo se mi odpovědi, že to jsou tartaletky. Tak je má mít!

Tartaletky jsou upečené z bezlepkové mouky Schär Mix C (Mix Pâtisserie) v kombinaci s mandlovou moukou, která tartaletkám dodá křehkost.

Těsto na tartaletky je potřeba nechat přes noc odležet v lednici, aby škroby, ze kterých je mouka namíchaná, nasály všechnu tekutinu. Těsto se tím zpevní a nebude se po upečení rozpadat. Nicméně po celé noci v lednici bude těsto tuhé, proto je potřeba ho vytáhnout nejméně hodinu před pečením, znovu ho prohníst a pokud se bude drolit, přidat k němu ještě lžičku až dvě ledové vody.

Jestli vám lepek nevadí, upečte korpusy například podle tohoto receptu.

Aby se mi tartaletky z formiček hezky vyklopily, vymažu každou formičku lehoučkou vrstvou oleje.

Kde seženete kokosovou šlehačku? Když necháte plechovku kokosového mléka přes noc v lednici a ráno ji otevřete, oddělí se vám tuhá bílá část (kokosová šlehačka) a průhledná část (kokosová voda) - tu použijte třeba do smoothies nebo do ovesné kaše.

Pojďme na to!

Bezlepkové čokoládovo-kokosové tartaletky

15-18 kousků

Těsto

  • 120 g mouky Schär Mix C (Mix Pâtisserie)
  • 60 g mandlové mouky
  • 100 g studeného másla
  • 20 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 20 ml ledové vody

Kokosová náplň

  • 200 g kokosové šlehačky
  • 1 lžička tekutého medu

Čokoládová náplň

  • 100 g 85-90% čokolády
  • 130 ml 40% smetany
  • 20 g kokosové šlehačky
  • špetka soli

Na ozdobu

  • 4 kakaové boby
  • 30 g 85-90% čokolády
  • 1 lžičky krystalků soli
  1. Těsto. Do kuchyňského robotu dejte všechny ingredience a nástavcem na křehká těsta vypracujte hladké těsto. 
  2. Udělejte z něj kouli, zabalte do fólie nebo do voskovaného ubrousku a nechejte přes noc chladit v lednici.
  3. Další den těsto vytáhněte z lednice minimálně hodinu před pečením. Nechejte ho stát v pokojové teplotě a pak ho znovu propracujte (ručně nebo v robotu). Pokud se bude příliš drolit, přilijte k němu lžičku až dvě ledové vody opět propracujte.
  4. Nyní předehřejte troubu na 180 °C a nachystejte si formičky na tartaletky o průměru cca 5 cm.
  5. Těsto vyválejte na plát o tloušťce 2-3 mm a skleničkou vykrajujte kolečka o průměru 5 cm. Vyložte jimi formičky a prostředky propíchejte vidlličkou.
  6. Pečte přibližně 20 minut, dokud korpusy nezrůžoví. Nechejte je půl hodiny vychladnout a teprve potom vyklopte. Pokud se vám korpusy rozpadají, přidali jste do těsta moc vody.
  7. Kokosová náplň. Kokosovou šlehačku promíchejte s medem. Pokud je náplň příliš tuhá, přimíchejte k ní ještě lžíci kokosové vody.
  8. Tartaletky naplňte do poloviny výšky košíčků a nechejte půl hodiny ztuhnout v lednici.
  9. Čokoládová náplň. Ve vodní lázni rozpusťte čokolády, smetanu, kokosovou šlehačku a sůl. Míchejte, dokud není náplň hladká.
  10. Ztuhlé tartaletky naplňte čokoládou a na chvíli je vraťte zpět do lednice. Cílem je, aby čokoláda ještě nebyla úplně tuhá.
  11. Zdobení. Kakaové boby a čokoládu nasekejte nahrubo. Tartaletky posypejte touto směsí a přidejte pár krystalků soli.
  12. Vraťte tartaletky alespoň na hodinu do lednice, kde ztuhnou.
  13. Tartaletky vydrží v lednici asi dva dny. U nás se ale snědly za jedno odpoledne.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Schär. Italská značka Schär vyrábí bezlepkové potraviny a produkty pro celiaky. Děkuji za sponzorování mého blogu!

DORTY & FIKA, sladká švédská kuchařka

Moje kuchařky jsou plné těch nejlepších receptů, které znám.

Objednávky kuchařek Dorty a Fika