Na podzim ke mně přicházejí chutě na vlašské ořechy, dýni a husté krémové polévky. Takové ty chutě, které se pojí s mlhavým počasím a barevným listím. A tak pro vás mám recept na chlebíček z vlašských ořechů a pořádnou dávkou čokolády.
Bezlepkový ořechový chlebíček s čokoládou
Na formu o délce 26-28 cm
- 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
- špetka soli
- 90 - 120 ml medu nebo třtinového cukru, podle chuti
- 115 g másla
- 200 g bílého jogurtu
- 190 g bezlepkové mouky Schär C Mix Patisserie
- 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
- 200 g mletých vlašských ořechů
Na dokončení
- 100 g 70% čokolády
- 1 lžička kokosového oleje
- půlky vlašských ořechů na ozdobu
- Troubu předehřejte na 170 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vysypejte troškou bezlepkové mouky.
- Do jedné mísy dejte bílky se špetkou soli a vyšlehejte tuhý sníh.
- Ve druhé míse šlehejte žloutky s medem či cukrem do pěny.
- Máslo rozpusťte a nechejte vychladnout. Poté ho spolu s jogurtem vmíchejte do žloutků.
- Do třetí misky prosijte bezlepkovou mouku s práškem do pečiva a promíchejte spolu s ořechy.
- Sypkou směs vmíchejte k tekuté směsi. Nakonec ručně a velmi opatrně (aby vám nespadnul) vmíchejte sníh.
- Těsto nalijte do formy, uhlaďte a pečte 50 - 60 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je hotovo.
- Upečený chlebíček opatrně vyklopte z formy a nechejte vychladnout.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový olej. Promíchejte a přelijte přes chlebíček. Pokud by se vám ale čokoláda zdála příliš řídká, můžete ji na chvíli dát do lednice a průběžně míchat, aby trochu ztuhla.
- Nakonec chlebíček na povrchu ozdobte vlašskými ořechy a nechejte ztuhnout.
- Chlebíček vydrží tři až čtyři dny v pokojové teplotě.
Tento recept jsem připravila ve spolupráci s bezlepkovými produkty Schär, děkuji za sponzorování mého blogu!
