Protože bude léto, chce to něco lehkého. A protože se s tím pojem dort absolutně nevylučuje, bude to piškotový dort vonící po citronu a se spoustou Lemon Curd.
Dort je běh na dlouhou trať. Nejdříve se musí upéct a nechat vychladnout nejlépe přes noc, aby šel dobře rozkrojit. Pak se natře jednou tenkou vrstvou krému, která zabrání případným drobečkům, aby byly na dortu v konečném důsledku vidět. Natře se další vrstvou a opět se dá chladit, ideálně do druhého dne, aby se všechny chutě spojily. Ale jde to všechno samozřejmě stihnout i během několika hodin, nebojte.
Inspirace pochází z knihy Lomelinos Tårtor.
Citronový dort
Piškotový korpus
- 5 vajec
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 1 lžička propeče /PRášku DO PEčiva/
- Trocha vody
- Špetka soli
- Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 5 bílků šlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody, až sníh mírně zhoustne, přidejte 1/2 cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
- Žloutky a zbylý cukr šlehejte přesně 4 minuty.
- Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu. Nakonec přimíchejte citronovou kůru.
- Smíchejte mouku s prdopečem. Do žloutkové směsi vsypte větší polovinu mouky a zamíchejte. Přidejte 1/2 bílků a pomalu vmíchejte, aby bílky neztratily svůj objem. Přidejte zbytek mouky a bílků a vymíchejte krásně vláčné těsto.
- Dno formy o průměru 16 cm vyložte pečícím papírem. Boky formy potřete máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby převyšoval formu o osm centimetrů. Díky máslu papír k formě přilne a nebude se odchlipovat. Těsto nalejte do formy a dejte péct asi na hodinu při 150 - 160 stupních. Troubu za nic na světě neotevírejte během pečení, piškot by se nemusel nafouknou, nebo by se uprostřed propadl. Nakonec vyzkoušejte špilkem, jestli je propečený. Vytáhněte z trouby a nechejte úplně vychladnout.
Lemon Curd
- 200 ml citronové šťávy (asi ze 4 velkých citronů)
- 120 - 160 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 100 g másla
- Nastrouhaná kůra ze tří citronů
- Všechny suroviny, kromě másla, smíchejte v hrnci se silnějším dnem. Na mírném plameni směs na stálého míchání zahřívejte dvě minuty.
- Vmíchejte máslo krájené na malé kousky a zahřívejte ještě tři minuty, směs během této doby zhoustne do podoby pudinku. Poté ji propasírujte přes sítko a nechejte vychladnout. Během chladnutí Lemon Curd ještě víc ztuhne.
Krém na dort
- 250 g mascarpone
- 100 g Lemon Curd
V mixéru smíchejte mascarpone a citronový krém a dejte chladit do lednice.
Skládání dortu
- Dort rozřízněte na čtyři vrstvy. Mezi každou vrstvu natřete část Lemon Curd, raději více než méně. Lemon Curd vsákne do piškotu a ten pak bude krásně vláčný. Dejte na půl hodiny do lednice, aby vše ztuhlo.
- Dort potřete krémem z mascarpone, nejdříve jen tenkou vrstvou, která zachytí případné drobečky, a potom zbytkem krému. Uhlaďte nožem, nahoře vytvořte cukrářským sáčkem vzorek a nechejte ještě nějakou dobu v lednici. Dort je nejlepší den poté.