Je to jisté. Jsem závislá na čokoládě, takové té dobré od 70% kakaa výš. Bylo to zjištěno dnes, kdy jsem se po téměř týdnu (!) bez čokolády (jak jsem to mohla přežít?) málem rozplynula blahem nad kouskem tady toho dortu.
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/devce-u-plotny/Recepty/%c4%8cokol%c3%a1dov%c3%bd%20kol%c3%a1%c4%8d%20s%20bor%c5%afvkami/366.jpg?width=1024&height=759&ext=.jpg)
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/devce-u-plotny/Recepty/%c4%8cokol%c3%a1dov%c3%bd%20kol%c3%a1%c4%8d%20s%20bor%c5%afvkami/368.jpg?width=1024&height=757&ext=.jpg)
Sladký je neuvěřitelně, chtělo to zapít alespoň půl litrem vody, ale ta hutná čokoládovost krému a měchová konzistence korpusu s borůvkami mě dostala. Když část cukru vynecháte, nic se nestane. Borůvky jdou nahradit černým rybízem nebo brusinkami, jen záleží, co vám k tomu lépe pasuje, stejně tak marmeláda. Já jsem se nemohla rozhodnout a koumala nad tím asi hodinu, nakonec jsem vzala domácí rybízovou. Aspoň stačil korpus řádně vychladnout, že.
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/devce-u-plotny/Recepty/%c4%8cokol%c3%a1dov%c3%bd%20kol%c3%a1%c4%8d%20s%20bor%c5%afvkami/369.jpg?width=1024&height=682&ext=.jpg)
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/devce-u-plotny/Recepty/%c4%8cokol%c3%a1dov%c3%bd%20kol%c3%a1%c4%8d%20s%20bor%c5%afvkami/370.jpg?width=1024&height=682&ext=.jpg)
Čokoládový dort s borůvkami
Korpus
- 100 g másla
- 2 vejce
- 150 g (2 dl) cukru
- 60 g (1 dl) hladké mouky
- 20 g (1/2 dl) kakaa
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 lžíce kyselejší borůvkové nebo rybízové marmelády
Krém
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g 70% čokolády
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- Hrst borůvek
- Dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
- Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
- Vyšlehejte cukr a vejce do bíla. Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a zchladlé máslo. Přelejte těsto do formy.
- Pečte zhruba 12 - 15 minut a nechejte asi hodinu vychladnout, dort se "usadí".
- Krém. Smetanu zahřejte téměř k bodu varu, odstavte z plotny a přidejte cukr a čokoládu nalámanou na kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechejte chvíli zchladnout, krém začne pomalu tuhnout.
- Odstraňte bočnici formy a potřete koláč marmeládou.
- Nakonec potřete korpus krémem, posypejte borůvkami a nechejte alespoň hodinu tuhnout v chladu.
Podivuhodnost na závěr. Je říjen, místy tu mrzne a přesto kvetou růže. Mám to Švédsko ráda.