Je to jisté. Jsem závislá na čokoládě, takové té dobré od 70% kakaa výš. Bylo to zjištěno dnes, kdy jsem se po téměř týdnu (!) bez čokolády (jak jsem to mohla přežít?) málem rozplynula blahem nad kouskem tady toho dortu.
Sladký je neuvěřitelně, chtělo to zapít alespoň půl litrem vody, ale ta hutná čokoládovost krému a měchová konzistence korpusu s borůvkami mě dostala. Když část cukru vynecháte, nic se nestane. Borůvky jdou nahradit černým rybízem nebo brusinkami, jen záleží, co vám k tomu lépe pasuje, stejně tak marmeláda. Já jsem se nemohla rozhodnout a koumala nad tím asi hodinu, nakonec jsem vzala domácí rybízovou. Aspoň stačil korpus řádně vychladnout, že.
Čokoládový dort s borůvkami
Korpus
- 100 g másla
- 2 vejce
- 150 g (2 dl) cukru
- 60 g (1 dl) hladké mouky
- 20 g (1/2 dl) kakaa
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 lžíce kyselejší borůvkové nebo rybízové marmelády
Krém
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g 70% čokolády
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- Hrst borůvek
- Dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 175 stupňů.
- Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
- Vyšlehejte cukr a vejce do bíla. Přidejte prosátou mouku, kakao, vanilkový cukr a zchladlé máslo. Přelejte těsto do formy.
- Pečte zhruba 12 - 15 minut a nechejte asi hodinu vychladnout, dort se "usadí".
- Krém. Smetanu zahřejte téměř k bodu varu, odstavte z plotny a přidejte cukr a čokoládu nalámanou na kousky a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechejte chvíli zchladnout, krém začne pomalu tuhnout.
- Odstraňte bočnici formy a potřete koláč marmeládou.
- Nakonec potřete korpus krémem, posypejte borůvkami a nechejte alespoň hodinu tuhnout v chladu.
Podivuhodnost na závěr. Je říjen, místy tu mrzne a přesto kvetou růže. Mám to Švédsko ráda.