Domácí marcipán

V kategorii:

Dlouhé roky jsem si myslela, že doma si marcipán jen tak nevyrobím. Jaké bylo moje překvapení, když jsem to jednou zkusila a zjistila, že je to vlastně velmi snadné. Marcipán je vhodný i na potah dortu, třeba Princeznina z mojí knížky FIKA, sladká švédská kuchařka nebo z něj můžete vytvarovat růžičky. Navíc není tak sladký jako ten kupovaný.

  • Marcipán připravíte buď z celých blanšírovaných (loupaných) mandlí nebo z mandlové mouky – to je rychlejší způsob. Já jsem použila mandlovou mouku, protože nemám tak silný mixér, který by pomlel celé mandle na velmi jednou mouku.
  • Pokud máte jen celé mandle, potřebujete z nich sloupnout hnědou slupku? Mandle nasypejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechejte pár minut odstát. Vodu slijte a ze stále horkých mandlí slupku lehce sloupněte. Mandle nechejte vychladnout a nakonec v mixéru na ořechy rozemelte na co nejjemnější mouku.
  • Marcipán můžete propracovat jak ručně, tak v kuchyňském robotu. Na marcipán je vhodný nástavec na křehká těsta.
  • Zkoušela jsem připravit marcipán z pistáciové mouky, a vytvořila jsem tak snad ještě dokonalejší dobrotu, navíc se svěže zelenou barvou.

Domácí marcipán

na 210 g marcipánu

  • 150 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  • 50 g moučkového cukru
  • 25 ml studené vody
  • špetka soli
  1. Do mísy nasypejte mandlovou mouku nebo mleté mandle. Přidejte cukr, vodu a sůl. 
  2. Minutku dvě zpracovávejte, aby se všechny ingredience propojily a marcipán získal pevnou konzistenci. Pokud se vám zdá moc suchý a drobí se, přidejte ještě lžičku vody.
  3. Hotový marcipán lehce podsypejte moučkovým cukrem a vytvarujte do podoby válečku. 
  4. Zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do uzavíratelné krabičky a nechejte asi hodinu vychladit. Potom už můžete marcipán použít.
  5. Marcipán vydrží v lednici 2–3 týdny.