Domácí marcipán
V kategorii:
Dlouhé roky jsem si myslela, že doma si marcipán jen tak nevyrobím. Jaké bylo moje překvapení, když jsem to jednou zkusila a zjistila, že je to vlastně velmi snadné. Marcipán je vhodný i na potah dortu, třeba Princeznina z mojí knížky FIKA, sladká švédská kuchařka nebo z něj můžete vytvarovat růžičky. Navíc není tak sladký jako ten kupovaný.
- Marcipán připravíte buď z celých blanšírovaných (loupaných) mandlí nebo z mandlové mouky – to je rychlejší způsob. Já jsem použila mandlovou mouku, protože nemám tak silný mixér, který by pomlel celé mandle na velmi jednou mouku.
- Pokud máte jen celé mandle, potřebujete z nich sloupnout hnědou slupku? Mandle nasypejte do misky, zalijte vroucí vodou a nechejte pár minut odstát. Vodu slijte a ze stále horkých mandlí slupku lehce sloupněte. Mandle nechejte vychladnout a nakonec v mixéru na ořechy rozemelte na co nejjemnější mouku.
- Marcipán můžete propracovat jak ručně, tak v kuchyňském robotu. Na marcipán je vhodný nástavec na křehká těsta.
- Zkoušela jsem připravit marcipán z pistáciové mouky, a vytvořila jsem tak snad ještě dokonalejší dobrotu, navíc se svěže zelenou barvou.
Domácí marcipán
na 210 g marcipánu
- 150 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
- 50 g moučkového cukru
- 25 ml studené vody
- špetka soli
- Do mísy nasypejte mandlovou mouku nebo mleté mandle. Přidejte cukr, vodu a sůl.
- Minutku dvě zpracovávejte, aby se všechny ingredience propojily a marcipán získal pevnou konzistenci. Pokud se vám zdá moc suchý a drobí se, přidejte ještě lžičku vody.
- Hotový marcipán lehce podsypejte moučkovým cukrem a vytvarujte do podoby válečku.
- Zabalte do potravinářské fólie nebo vložte do uzavíratelné krabičky a nechejte asi hodinu vychladit. Potom už můžete marcipán použít.
- Marcipán vydrží v lednici 2–3 týdny.