Zdá se to teprve nedávno, co jsem začala psát blog Děvče u plotny. A přitom je to dnes na den pět let! K této sváteční příležitosti pro vás mám recept na vláčný hrušový dort se spoustou karamelu.
Upéct tento dort trvá tři dny. První den si nachystáte hruškové pyré a kompot, korpus a karamel. Druhý den celý dort seskládáte a do třetího dne se na něj budete těšit a obdivovat ho v lednici. Jen tak mají všechny chutě dostatek času uležet se a korpus nasákne dostatek vlhkosti z krému a hrušek. Máme otestováno, že uležený dort je mnohem lepší dort.
Hruškový dort s karamelem
Den 1
Hruškové pyré
Hrušky nakrájejte na čtvrtinky, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je (bez vody) rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.
Pokud nemáte moc času, můžete místo hruškového pyré použít kupovanou hruškovou přesnídávku. Za sebe samozřejmě doporučuji dát si tu práci a připravit pyré domácí.
Hruškový kompot
- 2 hrušky
- 200 ml vody
- 30 g cukru
- 2 svitky skořice
- 5 hřebíčků
Hrušky rozkrojte na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.
Korpus
- 100 g másla v pokojové teplotě
- 3 vejce
- 160 g třtinového cukru
- 140 g hladké mouky
- 80 g pohankové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 300 g hruškového pyré
- Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.
- V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko. Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.
- Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 20 cm (dno a boky formy vyložte pečicím papírem). Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.
Karamel
- 200 g cukru krystal
- 50 ml vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky soli
- Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut.
- Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Pozor, ať se nespálíte.
- Karamel přemístěte do misky a nechejte přes noc vychladit.
Den 2
Karamelová poleva
- 100 g cukru krystal
- 25 ml vody
- 40 g másla
- 70 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky soli
- 1 plátek želatiny
- Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to 5 - 10 minut.
- Smetanu se solí přiveďte k varu. Plátek želatiny namočte do studené vody.
- Ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, přidejte máslo nakrájené na malé kousky a rozmíchejte. Pak malým pramínkem přilévejte smetanu do karamelu.
- Odstavte a karamel přeceďte přes jemné sítko, poté přidejte želatinu a nechejte ji rozpustit. Přemístěte do misky a asi na hodinu a půl dejte vychladit do lednice.
Karamelový krém
- 500 g mascarpone
- 300 ml karamelu
- Mascarpone smíchejte v karamelem a vyšlehejte hladký krém.
- Korpus rozřízněte na čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni poklaďte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému.
- Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte poslední vrstvou. Boky a vršek dortu potřete krémem a uhlaďte.
- Nechejte dort hodinu odpočívat v lednici a pak přelijte karamelovou polevou. Ozdobte hruškami a švestkami.
Dort nechejte odležet do dalšího dne, bude pak mnohem lepší, protože se všechny chutě propojí.