Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Hruškový dort s karamelem

Zdá se to teprve nedávno, co jsem začala psát blog Děvče u plotny. A přitom je to dnes na den pět let! K této sváteční příležitosti pro vás mám recept na vláčný hrušový dort se spoustou karamelu.

Upéct tento dort trvá tři dny. První den si nachystáte hruškové pyré a kompot, korpus a karamel. Druhý den celý dort seskládáte a do třetího dne se na něj budete těšit a obdivovat ho v lednici. Jen tak mají všechny chutě dostatek času uležet se a korpus nasákne dostatek vlhkosti z krému a hrušek. Máme otestováno, že uležený dort je mnohem lepší dort.

Hruškový dort s karamelem

Den 1

Hruškové pyré

  • 3 hrušky
  • 300 ml vody

Hrušky nakrájejte na čtvrtinky, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce s vodou. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je (bez vody) rozmixujte na hladké pyré. Nechejte vychladnout.

Pokud nemáte moc času, můžete místo hruškového pyré použít kupovanou hruškovou přesnídávku. Za sebe samozřejmě doporučuji dát si tu práci a připravit pyré domácí.

Hruškový kompot

  • 2 hrušky
  • 200 ml vody
  • 30 g cukru
  • 2 svitky skořice
  • 5 hřebíčků

Hrušky rozkrojte na poloviny, odstraňte jadřince a dejte je do hrnce spolu s  vodou, cukrem a kořením. Vařte, dokud nebudou hrušky měkké a pak je i s nálevem přelijte do kovové misky a nechejte přes noc vychladit v lednici. Další den hrušky nakrájejte na tenké plátky.

Korpus

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 3 vejce
  • 160 g třtinového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g hruškového pyré
  1. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a pak postupně zašlehávejte jednotlivá vejce, dokud není směs nadýchaná.
  2. V misce smíchejte hladkou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a celou směs prosejte přes sítko. Přidejte do vaječné směsi spolu s hruškovým pyré a zamíchejte.
  3. Troubu předehřejte na 160 stupňů a těsto nalijte do formy o průměru 20 cm (dno a boky formy vyložte pečicím papírem). Pečte asi hodinu nebo dokud špejle zabodnutá do těsta nevyjde ven suchá.

Karamel

  • 200 g cukru krystal
  • 50 ml vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  1. Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to asi 10 minut.
  2. Smetanu se solí přiveďte k varu a ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, ji malým pramínkem přilévejte do karamelu. Pozor, ať se nespálíte.
  3. Karamel přemístěte do misky a nechejte přes noc vychladit.

Den 2

Karamelová poleva

  • 100 g cukru krystal
  • 25 ml vody
  • 40 g másla
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 plátek želatiny
  1. Do hrnce dejte cukr s vodou a vařte, dokud cukr nezkaramelizuje. Trvá to 5 - 10 minut.
  2. Smetanu se solí přiveďte k varu. Plátek želatiny namočte do studené vody.
  3. Ve chvíli, kdy je karamel tmavě zlatý, přidejte máslo nakrájené na malé kousky a rozmíchejte. Pak malým pramínkem přilévejte smetanu do karamelu.
  4. Odstavte a karamel přeceďte přes jemné sítko, poté přidejte želatinu a nechejte ji rozpustit. Přemístěte do misky a asi na hodinu a půl dejte vychladit do lednice.

Karamelový krém

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml karamelu
  1. Mascarpone smíchejte v karamelem a vyšlehejte hladký krém.
  2. Korpus rozřízněte na čtyři pláty a mezi ně rozetřete vrstvu karamelového krému, na ni poklaďte plátky hrušek a pokapejte zbylým karamelem z krému.
  3. Zopakujte s dalšími vrstvami korpusu a přiklopte poslední vrstvou. Boky a vršek dortu potřete krémem a uhlaďte.
  4. Nechejte dort hodinu odpočívat v lednici a pak přelijte karamelovou polevou. Ozdobte hruškami a švestkami.

Dort nechejte odležet do dalšího dne, bude pak mnohem lepší, protože se všechny chutě propojí.


Vytisknout si

Vytisknout si

Dát si do záložek

Dát si do záložek