Nad tímto dortem strávíte dva dny a nakonec vám vznikne cosi maličkého, nad čím vám bude vrtat hlavou, zda-li ta práce vlastně stála za to. Stála, věřte mi.
Moje maminka, pro kterou jsem dort k narozeninám pekla, byla nadšená. Já taktéž, i když o něco méně, neb máslové krémy já nemusím a jen máslo scukrem bylo na mě poněkud příliš sladké...no čokoláda to není. Avšak korpus, ten je tak akorát mokrý, vše díky velkému množství jablek vněm obsažených.




Než se pustíte do samotného pečení, doporučuji přečíst následující.
- Dort se peče ve formě o průměru 15 - 17 cm, což je roztomilá maličká forma. Ideální je míti formy dvě, ale i sjednou to jde, neb přesně tolik jich vlastním i já (tu druhou budu muset někde přikoupit). Těsto váží okolo 1100g, schválně si to přesně odvažte, aby byly oba korpusy totožné, a pečte na dvě várky. Anebo se stím nepárejte a vezměte jednu větší formu, avšak pak se vytratí onen milý dortíkový efekt.
- Každý z korpusů se peče v troubě, která hřeje zespoda i shora (tedy ne v horkovzdušné) 40 - 45 minut. Pečte ve středu trouby, není-li uvedeno jinak. Alespoň první půl hodiny troubu neotvírejte, jinak korpus uprostřed klesne. Po vytažení ztrouby nechte ještě ve formě odpočívat 10 minut, pak formu odstraňte a nechejte vychladnout na mříže.
- Korpus jde skvěle zamrazit, nestíháte-li tedy, upečte jej nějaký čas dopředu.
- Při rozkrajování korpusů je nejlepší, jsou-li upečené den dopředu, nebudou se tvořit drobečky. Anebo korpusy na hodinu vložte do mražáku a je to.
- V receptu na korpus píšu vanilkový prášek. U nás se něco podobného zřejmě ani neprodává, proto doporučuji použít dvojnásobné množství vanilkového cukru anebo vanilkový extrakt.
- A jablečné pyré? Buď rozvařená jablka anebo jablečná přesnídávka.
No a po tom všem, co ho upečete, uvaříte náplň, rozkrojíte, naplníte tou náplní, natřete krémem, ozdobíte a v potu tváře se budete kochat svým dílem, byste měli dort zase nechat přes noc odpočívat v lednici. Kdo to nevydrží, s tím naprosto soucítím. Pusťte se do něj!
Recept pochází ze švédské kuchařky Lomelinos Tårtor (dokonce si tu část kuchařky můžete prolistovat!). Pokochejte se mým zamilovaným blogem od téže autorky, Call me cupcake. Recept je skoro úplně originální, ale musela jsem mírně ubrat cukru, jinak by se to ani sníst nedalo, teď mluvím hlavně o krému.