Nad tímto dortem strávíte dva dny a nakonec vám vznikne cosi maličkého, nad čím vám bude vrtat hlavou, zda-li ta práce vlastně stála za to. Stála, věřte mi.
Moje maminka, pro kterou jsem dort k narozeninám pekla, byla nadšená. Já taktéž, i když o něco méně, neb máslové krémy já nemusím a jen máslo scukrem bylo na mě poněkud příliš sladké...no čokoláda to není. Avšak korpus, ten je tak akorát mokrý, vše díky velkému množství jablek vněm obsažených.
Než se pustíte do samotného pečení, doporučuji přečíst následující.
- Dort se peče ve formě o průměru 15 - 17 cm, což je roztomilá maličká forma. Ideální je míti formy dvě, ale i sjednou to jde, neb přesně tolik jich vlastním i já (tu druhou budu muset někde přikoupit). Těsto váží okolo 1100g, schválně si to přesně odvažte, aby byly oba korpusy totožné, a pečte na dvě várky. Anebo se stím nepárejte a vezměte jednu větší formu, avšak pak se vytratí onen milý dortíkový efekt.
- Každý z korpusů se peče v troubě, která hřeje zespoda i shora (tedy ne v horkovzdušné) 40 - 45 minut. Pečte ve středu trouby, není-li uvedeno jinak. Alespoň první půl hodiny troubu neotvírejte, jinak korpus uprostřed klesne. Po vytažení ztrouby nechte ještě ve formě odpočívat 10 minut, pak formu odstraňte a nechejte vychladnout na mříže.
- Korpus jde skvěle zamrazit, nestíháte-li tedy, upečte jej nějaký čas dopředu.
- Při rozkrajování korpusů je nejlepší, jsou-li upečené den dopředu, nebudou se tvořit drobečky. Anebo korpusy na hodinu vložte do mražáku a je to.
- V receptu na korpus píšu vanilkový prášek. U nás se něco podobného zřejmě ani neprodává, proto doporučuji použít dvojnásobné množství vanilkového cukru anebo vanilkový extrakt.
- A jablečné pyré? Buď rozvařená jablka anebo jablečná přesnídávka.
No a po tom všem, co ho upečete, uvaříte náplň, rozkrojíte, naplníte tou náplní, natřete krémem, ozdobíte a v potu tváře se budete kochat svým dílem, byste měli dort zase nechat přes noc odpočívat v lednici. Kdo to nevydrží, s tím naprosto soucítím. Pusťte se do něj!
Recept pochází ze švédské kuchařky Lomelinos Tårtor (dokonce si tu část kuchařky můžete prolistovat!). Pokochejte se mým zamilovaným blogem od téže autorky, Call me cupcake. Recept je skoro úplně originální, ale musela jsem mírně ubrat cukru, jinak by se to ani sníst nedalo, teď mluvím hlavně o krému.
Jablečný dort s karamelovým máslem
Korpus
- 150 g másla
- 3 velká vejce
- 135 g cukru krystal
- 120 g třtinového cukru
- 1 čajová lžička vanilkového prášku
- 180 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 150 g jablečného pyré
- 250 g strouhaných jablek
- 2 lžičky skořice
Jablečný kompot
- 500 g oloupaných jablek, bez jádřinců a nakrájených na kousky
- 100 ml vody
- 60 g třtinového cukru
- 1/4 lžičky vanilkového prášku
Krém z karamelového másla
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 75 ml smetany ke šlehání
- Špetka skořice
Dekorace
Korpus
- Předehřejte troubu na 175 stupňů.
- Dvě dortové formy o průměru 15 cm vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Rozpusťte máslo a nechejte vychladnout.
- Vyšlehejte vejce, krystalový cukr, třtinový cukr a vanilkový prášek dobíla. Přimíchejte máslo a ještě trochu prošlehejte.
- V jiné misce smíchejte suché ingredience. Prosejte je do tekuté směsi. Šlehejte, až se vše dobře propojí.
- Nakonec do těsta vmíchejte jablečné pyré a nastrouhaná jablka. Rozdělte těsto rovnoměrně do forem a pečte uprostřed trouby 40 - 45 minut.
Jablečný kompot
- Všechny ingredience nasypejte do kastrolu a nechejte vařit bez pokličky 10 - 15 minut, až budou jablka akorát měkká.
- Přemístěte do misky a skladujte na chladném místě.
Karamelové hnědé máslo
Voní po karamelu, ale karamel vněm není. Kouzlo? Ale kdeže...
- V hrnci rozpusťte máslo a nechejte vařit za mírného pobublávání, dokud nedostane zlatavou barvu, a sem tam zamíchejte. Máslo je hotové, když voní jako karamel a v hrnci se vytvoří malá hnědá zrnka.
- Pokud chcete, můžete máslo přecedit třeba přes filtr na kávu a tyto hnědé tečky odstranit, ale není to nutné, v krému budou příjemně křupat.
- Přelejte máslo do mísy a nechejte zchladnout. Potom misku postavte do lednice, aby máslo opět začalo trochu tuhnout (aby opět ztuhlo do pokojové teploty a nebylo už tekuté).
- Vyšlehejte máslo dobíla, přidejte cukr a smetanu a případně špetku skořice. Šlehejte, dokud nezískáte nadýchaný krém.
Skládání dortu
- Rozdělte korpusy uprostřed, abyste dostali čtyři díly.
- Na první díl natřete jablečný kompot a opakujte, dokud neseskládáte celý dort. Teď doporučuji dort zafóliovat a nechat přes noc vlednici, aby kompotem nasákl a držel dobře pohromadě.
- Potřete celý dort tenoučkou vrstvou máslového krému (aby se zachytily případné drobinky) a teprve potom jej ozdobte vším krémem. Nahoru přidejte malé jablíčko a nechejte zatuhnout vlednici.
Uf. A konečně je hotovo.