Rok švédského pečení – šafránové pečivo lussekatter
Moji milí,
vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla a upečeme si jeden tradiční švédský recept, který v daném měsíci slaví svůj den. Dnešní recept už je poslední, protože i letošní rok se chýlí ke konci.
A co vás tedy čeká? Jsou to lussekatter, kynuté šafránové bochánky, které se ve Švédsku pečou 13. prosince na svátek svaté Lucie.
Ale nebudou jen tak ledajaké! Abych základní recept obměnila, zkusila jsem něco, co jsem letos viděla na Instagramu několika švédských kaváren – lussekatter šmrncnuté semlou, švédským předvelikonočním pečivem. Říkáte si, co z toho může vzniknout? Šafránové bochánky naplněné mandlovo-vanilkovou náplní s pořádnou porcí šlehačky. Tak můžeme?

Lussekatter jsou kynuté šafránové bochánky. Pečou se 13. prosince, na svátek svaté Lucie (švédsky Sankta Lucia).
Svátek svaté Lucie není pro Švédy jen tak obyčejným dnem – ve školách i školách se konají besídky, kde děti zpívají tradiční písně, večer se konají koncerty v kostelích po celém Švédsku. Dívka představující Lucii prochází ztemnělým kostelem v doprovodu bíle oděných dívek a chlapů, v pase má červenou mašli a na hlavě korunu s hořícími svíčkami. A hlavně se peče šafránové pečivo lussekatter.
Prosincová slavnost se pojí s tím, že 13. prosinec byl dříve považován za nejkratší den roku (zimní slunovrat) a Lucie konečně vnáší světlo do temných zimních dnů, které se zas pomalounku začínají prodlužovat. Samotné jméno Lucie pochází z latinského lux a znamená světlo.
Proč se lussekatter barví nažluto? Jsou dvě teorie. Podle té první je to kvůli symbolice světla, které Lucie přináší. Druhá teorie odkazuje na starou německou tradici. Lidé věřili, že žlutá barva, připomínající slunce, ochrání děti před ďáblem (Luciferem), který se zjevoval v podobě kočky (ve švédštině katt). Ať je to, jak chce, švédská slova Lucia (či Lusse) a Lucifer mají zvukovou podobnost. Lussekatter tak můžou znamenat Luciiny nebo Luciferovy kočičky.
Lussekatter se nejčastěji pečou bez náplně, šafránové těsto se stočí do esíček a ozdobí rozinkami, svým vzhledem připomínají naše jidáše – takový recept najdete mé švédské kuchařce FIKA. Na fotce jsou umotány do tvaru zvaného prästens hår (česky vlasy pana faráře, tuším tu souvislost s parukami, takové ty bílé s ruličkami vlasů, co se dříve nosívaly).
V kuchařce Kynuté těsto a Sladká severská kuchařka najdete jejich vyšperkovanou verzi s mandlovou náplní.
Pořád nemáte dost? Poslechněte si díl mého podcastu o adventu ve Švédsku, kde se do historie lussekatter dívám ještě podrobněji. Najdete ho na youtube a také ve všech podcastových aplikacích.
A co jsou to semly (semla, mn. č. semlor)? Pečivo, které se peče na Tlusté úterý (fettisdagen) před Velikonocemi a nikdy jindy než v předvelikonočním období je ve Švédsku nekoupíte. Tlusté úterý připadá na úterý před Popeleční středou, to je 40 dní před Velikonocemi. Reálně ho ale kavárny začínají péct často už v lednu. Semly jsou měkoučké a nadýchané bochánky z kynutého těsta plněné mandlovou náplní, šlehačkou a poprášené cukrem.
Pár poznámek k receptu
- Pokud se vám těsto zdá příliš řídké, postupně do něj zapracujte ještě trochu mouky. Ale pozor, ať to nepřeženete, bylo by suché a stejně pak po upečení i lussekkatter.
- Těsto připravuji v kuchyňském robotu s nástavcem na kynuté těsto (hák).
- Upečete sice dva plechy lussekatter, ale náplň + šlehačku jsem počítala pouze na 8 kousků. Tolik je podle mě realistické sníst. Pokud chcete naplnit všechno pečivo, zdvojnásobte množství mandelmassy i šlehačky.

Šafránové pečivo lussekatter
Na 2 plechy (přibližně 16 kousků)
Kynuté těsto
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvých kvasnic
- 0,2–0,5 g šafránu, podle chuti (já jsem dala 0,2 g)
- 450 g hladké mouky
- 80 g krupicového cukru
- 100 g plnotučného tvarohu
- špetka soli
- 70 g másla pokojové teploty
- 1 vejce na pomašlování
- V hrnci zahřejte mléko na 37 °C (když do něj vložíte prst, bude jen lehounce vlažné). Přisypejte šafrán, rozmíchejte a nechejte 5 minut odstát, šafrán pustí sytě žlutou barvu.
- Do mísy robota rozdrobte kvasnice, přelijte mlékem a rozmíchejte.
- Přidejte mouku, cukr, tvaroh a sůl a těsto nechejte asi minutku propracovat.
- Po kouskách přidávejte máslo v pokojové teplotě. Další přidejte, až když je předchozí kousek zapracovaný. Nechejte celkem míchat i 10 minut na nízkou rychlost. Díky tomu bude těsto krásně lesklé a elastické.
- Pokud se těsto příliš lepí ke stěnám mísy, můžete podle potřeby přisypat trochu mouky.
- Těsto nechejte na teplém místě pod utěrkou kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze 60 g a z každého vyválejte pásek o délce cca 20 cm. Stočte do podoby esíčka.
- Skládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem, překryjte utěrkou, aby těsto neosychalo, a nechejte kynout další půlhodinu.
- Až jsou lussekater nakynuté, předehřejte troubu na 200 °C, spodní a hodní ohřev.
- Lussekatter pomašlujte vajíčkem a pečte každý plech zvlášť 8–12 minut, dokud nejsou esíčka zlatavá. Nechejte zcela vychladnout na plechu.
Mandlová náplň mandelmassa
Upečete sice dva plechy lussekatter, ale náplň + šlehačku jsem počítala pouze na 8 kousků. Tolik je podle mě realistické sníst. Pokud chcete naplnit všechno pečivo, zdvojnásobte množství mandelmassy i šlehačky.
- 75 g mandlové mouky
- 35 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 60 ml smetany ke šlehání
- V misce promíchejte všechny suroviny dohladka, vznikne roztíratelná mandlová pasta.
- Hustotu mandlové náplně si můžete snadno upravit, stačí přidat více či méně smetany. Hotová mandelmassa vydrží v lednici asi týden.
Šlehačka
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 200 ml 40% smetany ke šlehání
- 1 lžička moučkového cukru
- V mixéru vyšlehejte oba druhy smetany s cukrem do husté šlehačky.
- Mixujte raději na střední rychlost. Šlehačce to bude trvat déle, ale výsledná konzistence bude stabilnější a pevnější.
Dokončení
- 2 lžíce moučkového cukru na posypání
- Pečivo rozřízněte a natřete na něj 1 lžíci mandlové náplně.
- Šlehačku přemístěte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a šířce 1 cm a udělejte pusinky.
- Přiklopte vrchní částí pečiva, jemně pocukrujte a užijte si každé sousto! Mimochodem, pokud se při ochutnávání celí neupatláte od šlehačky, znamená to, že jste jí dali moc málo :).
Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nasdílejte své lussekatter na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.
