Roztomilý dortíček s vůní kardamomového latte od Sonnentoru s lehkým tvarohovo-smetanovým krémem a kupou ovoce jsem připravovala pro jednu z odměn na Hithitu, kde jsem vybírala peníze na svou FIKU, sladkou švédskou kuchařku.
Letní ovoce, které už teď v září skoro neseženete, můžete nahradit třeba švestkami nebo jablky a hruškami dušenými v páře se špetkou skořice. Nebo si k ruce vezměte neobvyklejší ovoce jako fíky či granátové jablko, všechno bude skvělé. Hlavně ať je tam toho ovoce hodně.
Dortíček je maličký, má jen 16 cm v průměru a vystačí nanejvýš na 10 porcí. U nás doma, kde už sladké moc nejíme ani já, ani můj muž, zmizel během chvilky. Není totiž moc sladký a v kombinaci s lehkým krémem a nakyslým ovocem neměl v lednici dlouho šanci.
Kardamomový naked cake s tvarohovým krémem a letním ovocem
10 porcí
Korpus
- 2 vejce
- 75 g třtinového cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 120 g hladké mouky
- 3 lžičky kardamomového latte Sonnentor
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Krém
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 g cukru moučka
Na ozdobu
- 250 g ostružin
- 250 g jahod
- pár lístků máty
- Dno a boky dortové formy o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 165 °C.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, přidejte smetanu a promíchejte.
- V jiné misce smíchejte mouku, kardamomové latte, prášek do pečiva a sůl. Směs prosijte přes síto a ručně ji vmíchejte do vyšlehané vaječné směsi.
- Těsto nalijte do formy a uhlaďte.
- Pečte 40 minut, dokud není povrch dortu zlatavý. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli je upečený (doprostřed korpusu zabodněte špejli, jestli vyjde ven čistá, je korpus upečený).
- Hotový korpus nechejte vychladnout a poté ho rozřízněte na dvě části.
- Krém. V míse šlehejte tvaroh, smetanu a cukr, dokud se vše nespojí a krém nezhoustne do podoby, kdy půjde dobře roztírat, ale zároveň už nebude tekutý.
- 150 g jahod očistěte a nakrájejte na plátky.
- Spodní část dortu umístěte na servírovací talíř a potřete ji polovinou krému. Na krém rovnoměrně naskládejte plátky jahod a přiklopte druhou částí korpusu.
- Potřete zbývajícím krémem, ozdobte ostružinami, kousky jahod a mátou.
- Před servírováním nechejte dort 3–5 hodin ztuhnout v lednici a poté můžete servírovat. Dort doporučuji kvůli ovoci sníst do dvou dnů.
Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Sonnentor a já moc děkuji za podporu mého blogu i sladké švédské kuchařky!