Kardamomový naked cake s tvarohovým krémem

Roztomilý dortíček s vůní kardamomového latte od Sonnentoru s lehkým tvarohovo-smetanovým krémem a kupou ovoce jsem připravovala pro jednu z odměn na Hithitu, kde jsem vybírala peníze na svou FIKU, sladkou švédskou kuchařku

Letní ovoce, které už teď v září skoro neseženete, můžete nahradit třeba švestkami nebo jablky a hruškami dušenými v páře se špetkou skořice. Nebo si k ruce vezměte neobvyklejší ovoce jako fíky či granátové jablko, všechno bude skvělé. Hlavně ať je tam toho ovoce hodně.

Dortíček je maličký, má jen 16 cm v průměru a vystačí nanejvýš na 10 porcí. U nás doma, kde už sladké moc nejíme ani já, ani můj muž, zmizel během chvilky. Není totiž moc sladký a v kombinaci s lehkým krémem a nakyslým ovocem neměl v lednici dlouho šanci.

Kardamomový naked cake s tvarohovým krémem a letním ovocem

10 porcí

Korpus

  • 2 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 120 g hladké mouky
  • 3 lžičky kardamomového latte Sonnentor
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Krém

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru moučka

Na ozdobu

  • 250 g ostružin
  • 250 g jahod
  • pár lístků máty
  1. Dno a boky dortové formy o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Troubu předehřejte na 165 °C.
  3. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, přidejte smetanu a promíchejte.
  4. V jiné misce smíchejte mouku, kardamomové latte, prášek do pečiva a sůl. Směs prosijte přes síto a ručně ji vmíchejte do vyšlehané vaječné směsi. 
  5. Těsto nalijte do formy a uhlaďte.
  6. Pečte 40 minut, dokud není povrch dortu zlatavý. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli je upečený (doprostřed korpusu zabodněte špejli, jestli vyjde ven čistá, je korpus upečený).
  7. Hotový korpus nechejte vychladnout a poté ho rozřízněte na dvě části.
  8. Krém. V míse šlehejte tvaroh, smetanu a cukr, dokud se vše nespojí a krém nezhoustne do podoby, kdy půjde dobře roztírat, ale zároveň už nebude tekutý.
  9. 150 g jahod očistěte a nakrájejte na plátky.
  10. Spodní část dortu umístěte na servírovací talíř a potřete ji polovinou krému. Na krém rovnoměrně naskládejte plátky jahod a přiklopte druhou částí korpusu.
  11. Potřete zbývajícím krémem, ozdobte ostružinami, kousky jahod a mátou.
  12. Před servírováním nechejte dort 3–5 hodin ztuhnout v lednici a poté můžete servírovat. Dort doporučuji kvůli ovoci sníst do dvou dnů.

Tento recept vznikl ve spolupráci se značkou Sonnentor a já moc děkuji za podporu mého blogu i sladké švédské kuchařky!

DORTY

Moje kuchařka je plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.

Objednávky kuchařky Dorty