Koblížky s jablečným pyré a lískooříškovým krémem

V kategorii:

Nedávno jsme vyrazili na výlet a protože jsem byla docela hladová, co jiného dělat, než přemýšlet o všemožných dobrotách, na které má člověk chuť? S mým mužem jsme vymysleli tyto nadýchané koblížky plněné heboučkým pyré z jablek, s krémem z lískooříškového másla, ozdobené horou ořechů a sušeného ovoce. Netrvalo dlouho a koblížky jsem doma nasmažila. 

Tento recept jsem vytvořila ve spolupráci s dobrotami ze Světa plodů. Jejich oříšky, semínka, ovoce i koření mě opakovaně přesvědčují o opravdové kvalitě všech jejich produktů, a tak jsem za naši vzájemnou spolupráci moc ráda. 

V receptu najdete mé oblíbené lískooříškové máslo Lepé, které jsem vmíchala do krému. A pak zdobení, použila jsem lískové ořechy v hořké čokoládě, mandle v mléčné čokoládě se skořicí (skořici nikdy neodolám), nakyslé lyofilizované ostružiny, sušená jablíčka se skořicí a kuličky quinoy v karamelu. Myslím, že více slov netřeba.

Na koblížky budete potřebovat 1 - 1,5 litru oleje a hrnec s vyššími stěnami, aby vás vroucí olej nepoprskal. Ideální je řepkový olej, který má vyšší kouřový bod (tedy méně se přepaluje) než slunečnicový olej.

Koblížky jsem plnila pomocí cukrářského sáčku s úzkou zdobicí špičkou, ideální je průměr asi 3 mm. Koblížky na boku naříznete, do dírky vsunete špičku a naplníte jablečným pyré. 

Koblížky s jablečným pyré a lískooříškovým krémem 

12-15 kousků

Těsto

  • 15 g kvasnic
  • 190 ml plnotučného mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 50 g másla v pokojové teplotě
  • 175 g hladké mouky
  • 185 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 - 1,5 l řepkového nebo slunečnicového oleje na smažení

Jablečná náplň

  • 2 velká nebo 3 menší jablka
  • 50 ml vody
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky skořice

Lískooříškový krém

Na ozdobu

  1. Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažným mlékem, přidejte cukr a rozmíchejte. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte asi 15 minut vzejít kvásek.
  2. Přidejte máslo, oba druhy mouky, vejce, sůl a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Pokud se vám bude příliš lepit na ruce, můžete přidat ještě trochu mouky.
  3. Těsto nechejte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze asi 50 g a z každého kousku vyválejte kuličku. Zakryjte utěrkou a nechejte kynout další půlhodinu.
  5. Mezitím, co těsto kyne, si připravte jablečnou náplň a lískooříškový krém.
  6. Jablka nakrájejte na kostičky a  spolu s vodou, citronovou šťávou a skořicí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut, dokud se jablka nezačnou rozpadat.
  7. Nechejte zchladnout a následně rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
  8. Lískooříškový krém. Krémový sýr a cukr vyšlehejte dohladka, vmíchejte lískooříškové máslo a zašlehejte.
  9.  A teď je čas smažit koblížky! V hrnci s vyššími stěnami rozehřejte olej, to trvá 10-15 minut.
  10. Do oleje vkládejte koblížky jen po několika kusech, aby se k sobě nepřilepily. Strana, která byla při kynutí nahoře půjde do oleje směrem dolů. Podle teploty oleje smažte koblížky pár minut z každé strany, aby byly dozlatova. 
  11. Koblížky nechejte vychladnout na talíři vyloženém papírovými urbousky, které vysají přebytečnou mastnotu.
  12. Vychladnuté koblížky z boku nařízněte. Jablečné pyré dejte do cukrářského sáčku s úzkou špičkou a každý koblížek naplňte.
  13. Zvenku koblížky pomažte krémem, vrchovatá lžička krému na jeden koblížek.
  14. Nakonec ozdobte oříšky, ovocem a quinoou a můžete podávat. Nejlepší jsou čerstvé. 

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Svět plodů, děkuji za podporu mé práce!

Newsletter Děvčete u plotny

Přihlašte se k mému newsletteru plnému střípků z mého každodenního života, který vám dorazí jednou za měsíc.

Odesláním formuláře souhlasím, že Děvče u plotny uloží a zpracuje mé údaje. Svůj souhlas i odběr novinek můžu kdykoliv zrušit.