Nedávno jsme vyrazili na výlet a protože jsem byla docela hladová, co jiného dělat, než přemýšlet o všemožných dobrotách, na které má člověk chuť? S mým mužem jsme vymysleli tyto nadýchané koblížky plněné heboučkým pyré z jablek, s krémem z lískooříškového másla, ozdobené horou ořechů a sušeného ovoce. Netrvalo dlouho a koblížky jsem doma nasmažila.
Tento recept jsem vytvořila ve spolupráci s dobrotami ze Světa plodů. Jejich oříšky, semínka, ovoce i koření mě opakovaně přesvědčují o opravdové kvalitě všech jejich produktů, a tak jsem za naši vzájemnou spolupráci moc ráda.
V receptu najdete mé oblíbené lískooříškové máslo Lepé, které jsem vmíchala do krému. A pak zdobení, použila jsem lískové ořechy v hořké čokoládě, mandle v mléčné čokoládě se skořicí (skořici nikdy neodolám), nakyslé lyofilizované ostružiny, sušená jablíčka se skořicí a kuličky quinoy v karamelu. Myslím, že více slov netřeba.
Na koblížky budete potřebovat 1 - 1,5 litru oleje a hrnec s vyššími stěnami, aby vás vroucí olej nepoprskal. Ideální je řepkový olej, který má vyšší kouřový bod (tedy méně se přepaluje) než slunečnicový olej.
Koblížky jsem plnila pomocí cukrářského sáčku s úzkou zdobicí špičkou, ideální je průměr asi 3 mm. Koblížky na boku naříznete, do dírky vsunete špičku a naplníte jablečným pyré.
Koblížky s jablečným pyré a lískooříškovým krémem
12-15 kousků
Těsto
- 15 g kvasnic
- 190 ml plnotučného mléka
- 40 g krupicového cukru
- 50 g másla v pokojové teplotě
- 175 g hladké mouky
- 185 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 - 1,5 l řepkového nebo slunečnicového oleje na smažení
Jablečná náplň
- 2 velká nebo 3 menší jablka
- 50 ml vody
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky skořice
Lískooříškový krém
Na ozdobu
- Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažným mlékem, přidejte cukr a rozmíchejte. Zakryjte utěrkou a na teplém místě nechejte asi 15 minut vzejít kvásek.
- Přidejte máslo, oba druhy mouky, vejce, sůl a vařečkou vypracujte vláčné těsto. Pokud se vám bude příliš lepit na ruce, můžete přidat ještě trochu mouky.
- Těsto nechejte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze asi 50 g a z každého kousku vyválejte kuličku. Zakryjte utěrkou a nechejte kynout další půlhodinu.
- Mezitím, co těsto kyne, si připravte jablečnou náplň a lískooříškový krém.
- Jablka nakrájejte na kostičky a spolu s vodou, citronovou šťávou a skořicí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut, dokud se jablka nezačnou rozpadat.
- Nechejte zchladnout a následně rozmixujte tyčovým mixérem na hladké pyré.
- Lískooříškový krém. Krémový sýr a cukr vyšlehejte dohladka, vmíchejte lískooříškové máslo a zašlehejte.
- A teď je čas smažit koblížky! V hrnci s vyššími stěnami rozehřejte olej, to trvá 10-15 minut.
- Do oleje vkládejte koblížky jen po několika kusech, aby se k sobě nepřilepily. Strana, která byla při kynutí nahoře půjde do oleje směrem dolů. Podle teploty oleje smažte koblížky pár minut z každé strany, aby byly dozlatova.
- Koblížky nechejte vychladnout na talíři vyloženém papírovými urbousky, které vysají přebytečnou mastnotu.
- Vychladnuté koblížky z boku nařízněte. Jablečné pyré dejte do cukrářského sáčku s úzkou špičkou a každý koblížek naplňte.
- Zvenku koblížky pomažte krémem, vrchovatá lžička krému na jeden koblížek.
- Nakonec ozdobte oříšky, ovocem a quinoou a můžete podávat. Nejlepší jsou čerstvé.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Svět plodů, děkuji za podporu mé práce!