Kokosové cheesecake-brownies (můj muž říká, ať to napíšu hezky česky - takže čískejkobraunýs) je docela zajímavý vynález. Vrstva hutného brownies střídá lehký kokosový cheesecake a celé to chutná nad očekávání dobře. Navíc je celý koláč bezlepkový.
Všechny suroviny na cheesecake musí být v pokojové teplotě (doporučuji je vytáhnout z lednice nejméně tři hodiny před pečením). Rovnou si můžete přečíst článek o tom, jak upéct dokonalý cheesecake.
Koláč krájejte, až je opravdu vychladlý. Jinak se bude nehezky rozpadat a bude celý upatlaný.
Kokosové cheesecake-brownies
Cheesecake
- 250 g krémového sýra
- 100 g kokosového másla Šufánek
- 100 ml kokosového mléka (ne kokosové vody)
- 70 g cukru moučka
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 1 vejce
Brownies
- 80 g másla
- 150 g 70% čokolády
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 35 g holandského kakaa
- 50 g kokosové mouky nebo strouhaného kokosu
- špetka soli
- Formu o rozměrech 20x25 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 175 stupňů a na její dno vložte hrnec plný vody (vytvoří při pečení páru a cheesecake bude krásně krémový).
- Nejdříve si nachystejte vrstvu cheesecaku. Do misky dejte krémový sýr, kokosové máslo (pokud je tuhé, opatrně ho rozpusťte v hrnci nebo v mikrovlnce), kokosové mléko, cukr, škrob a sůl. Šlehejte několik minut, dokud se celá směs nepropojí.
- Nakonec přidejte vejce a už jen lehce promíchejte, nejlépe ručně pomocí stěrky. Odložte stranou.
- Brownies doporučuji připravit až po cheesecaku, protože těsto mívá tendenci lehce tuhnout.
- Ve vodní lázni roztopte máslo a čokoládu, míchejte, aby se směs nepřipalovala a poté nechejte zchladnout.
- Vejce vyšlehejte v cukrem do bílé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Kakao prosijte do jiné misky a promíchejte s kokosovou moukou a se solí.
- Do vaječné směsi ručně vmíchejte zchladlou roztopenou čokoládu. Nakonec přimíchejte směs kokosu a kakaa.
- Dvě třetiny těsta nalijte do formy a uhlaďte. Na těsto navrstvěte cheesecake a nakonec přijde zbytek čokoládového těsta. Lžící vytvořte na povrchu jemné mramorování.
- Cheesecake-brownies pečte 30 minut a před krájením nechejte úplně vychladnout (dejte mu několik hodin v lednici).
Tento příspěvek vznikl se spolupráci s oříškovými másly Šufánek.