Recept na kynuté koláče mám od své tetičky Pavly, která je peče už léta letoucí. Koláče jsou dvojitě plněné. Vevnitř je tvaroh, nahoře maková náplň a aby toho nebylo málo, jsou posypané sladkou drobenkou. Pokud mák není váš šálek kávy, můžete koláče naplnit povidly, domácí marmeládou nebo vlašskými ořechy.
Koláče jsem pekla z Pekárkovy mouky, která se mele v historickém mlýně v Rantířově u Jihlavy. Pšenici i žito dodávají čeští pěstitelé. Sama moc ráda používám mouku od menších výrobců. Mouka má krásnou strukturu, je voňavá a líbí se mi i to, že je ve větším dvoukilovém balení. V jejich nabídce najdete spoustu pšeničných a žitných mouk a osobně se těším, až se s nimi pustím do kvasového chleba.
Kynuté koláče s mákem a tvarohem
asi 25 koláčů
Kvásek
- 260 ml plnotučného mléka
- 30 g kvasnic (nebo 10 g sušených)
- 100 g krupicového cukru
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Těsto
Maková náplň
- 230 g mletého máku (část můžete nahradit celým mákem, aby to víc křupalo)
- 300 ml plnotučného mléka
- 60 g cukru moučka
- 80 g povidel
Tvarohová náplň
- 500 g plnotučného tvarohu baleného v alobalu
- 2 žloutky
- 70 g cukru moučka
Drobenka
- 60 g másla
- 70 g polohrubé mouky
- 35 g krupicového cukru
- Nejdříve si zadělejte kvásek. V míse promíchejte vlažné mléko, rozdrobené kvasnice, cukr a mouku, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte stát 15-30 minut, dokud kvásek nevzejde.
- Do vzešlého kvásku přidejte hladkou mouku, máslo, žloutky a sůl. Vařečkou (nebo v robotu) vypracujte hladké těsto. Nechejte kynout přibližně hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si nachystejte náplně. Na tvarohovou náplň vidličkou promíchejte tvaroh se žloutky a cukrem.
- Na makovou náplň dejte do hrnce mák, mléko a cukr. Přiveďte k varu, půl minutky za stálého míchání vařte a odstavte z plotny. Vmíchejte povidla a nechejte vychladnout. Díky povidlům bude náplň jemná a nebude se po upečení příliš drolit.
- Drobenka. V hrnci rozpusťte máslo a vmíchejte cukr s moukou. Drobenka by měla být vláčná. Pokud je příliš suchá, přidejte do ní půl lžičky oleje a promíchejte. Pokud byste ji raději víc sypkou, přidejte trošku mouky.
- Dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělte na kousky o váze 40 g. Z každého kousku vyválejte kuličku a válečkem z ní vyválejte placku. Doprostřed každé placičky přijde velká lžička tvarohové náplně.
- Tvaroh zabalte do těsta (stejně, jako když pečete honzovky) a kuličky skládejte na plech spojem dolů. Pod utěrkou nechejte kynout další půlhodinu.
- Nyní si k ruce vemte skleničku s plochým dnem o průměru 5-6 cm. Dno skleničky namočte do mouky a uprostřed každého koláče udělejte hluboký důlek. Nebojte se pořádně přitlačit, jinak vám střed koláče během pečení vyběhne nahoru.
- Koláče pomašlujte rozšlehaným vejcem a troubu předehřejte na 200 °C.
- Do cukrářského sáčku s širší kulatou špičkou dejte makovou náplň a naplňte všechny koláče. Pokud cukrářský sáček nemáte, půjde to i lžičkou.
- Posypejte drobenkou.
- Pečte 15-20 minut, dokud nejsou koláče zlatavé.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Pekárkovou moukou, děkuji za podporu mého blogu!