Slaní kynutí šneci plnění pestem z vlašáků, špenátu a česneku, to je velká dobrota. Můžete si je vzít na piknik, dát si je ke sklence vína, přikusovat jako přílohu při grilování nebo je třeba posnídat.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/1e59d478-b1d9-478c-bde3-e3e44a2145fe/sneci-1.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Recept jsem připravovala ve spolupráci se Světem plodů. Jejich oříšky a sušené ovoce jsou tak dobré, že pro jiné už ani nechodím. Oříšky jsou krásně křupavé, ovoce sladké samo o sobě, bez přidaných cukrů a nesířené. Veškeré produkty ve Světě plodů se vybírají opravdu pečlivě a na chuti i vzhledu to jde znát. A já jsem ráda, že u nich nakoupím také bez obalu.
V tomto receptu používám vlašské ořechy jako základ pro pesto, voňavé a krásně aromatické lyofilizované oregano, křupavá solená dýňová semínka a naklíčená semínka ředkvičky.
Pár poznámek před pečením
- Toto kynuté těsto můžete použít také na rohlíky nebo z něj upéct toastový chleba.
- Do pesta můžete místo špenátu použít i rukolu, bazalku, mladé kopřivy, medvědí česnek, petrželku... nebo je spolu namíchat. A pesto můžete zkusit dát i na špagety, bude skvělé.
- Do pesta dávám čerstvý česnek, ale dobrý by byl i pečený česnek. Jen ho použijte více, jeho chuť je o dost jemnější bez typické česnekové štiplavosti.
- Hotové šneky jsem posypala praženými dýňovými semínky, aby to pěkně křupalo, a naklíčenými semínky ředkvičky. Ředkvičky potřebují asi 4-5 dnů, aby stihly naklíčit, tak na to myslete. Klíčky si dávám také k obědu místo salátu, na chleba s pomazánkou a taky je můžete přidat do smoothie a rozmixovat. Jsou moc zdravé a mají příjemně štiplavou chuť.
![](https://assets-us-01.kc-usercontent.com:443/55779b69-02dc-438a-a553-dec737af7c0c/6286af35-3718-4721-b855-10f358c79774/sneci-4.jpg?w=1100&fm=webp&q=80)
Kynutí šneci se špenátovým pestem
Na formu o průměru 24 cm
Kynuté těsto
- 20 g čerstvých kvasnic
- 280 ml vlažné vody
- 390 g hladké mouky
- 110 g žitné mouky
- 15 g soli
- 45 g másla nebo sádla, v pokojové teplotě
- 1 rozšlehané vejce na pomašlování
Špenátové pesto
- 70 g vlašských ořechů
- 70 g čerstvého špenátu
- 40 g parmazánu nebo sýra Gran Moravia
- 1 lžička lyofilizovaného oregána
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
- 60 ml olivového oleje
- 2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
Na dokončení
- Do velké mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažnou vodou a rozmíchejte. Přidejte obě mouky, sůl, máslo nebo sádlo a vypracujte hladké těsto. Nejlépe to půjde v robotu.
- Z těsta vytvořte bochánek, vložte zpátky do mísy, přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- V mezičase si připravte pesto. Do mixéru (použila jsem sekáček na ořechy) vložte vlašáky, špenát, na kousky nakrájený sýr, oregáno, česnek, sůl a pepř. Mixujte na co nejjemnější konzistenci. Teprve poté přidejte olivový olej a limetku a opět mixujte, dokud nezískáte hladké pesto.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát o velikosti cca 50 x 30 cm a rozetřete na něj všechno pesto. Zarolujte do rolády.
- Krájejte kousky o délce asi 4 cm a skládejte je do formy. Nechejte mezi nimi rozestupy, ještě nakynou. Já jsem pekla v koláčové formě o průměru 24 cm.
- Šneky nechejte kynout dalších 30-45 minut a v mezičase rozehřejte troubu na 200 °C.
- Vykynuté šneky pomašlujte vajíčkem a pečte 30-35 minut.
- Hotový šnečí koláč nechejte vychladnout a před servírováním posypejte sekanými dýňovými semínky a naklíčenou ředkvičkou.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu.