Dostala jsem chuť na cookies s miso pastou, jenže miso pasta už v lednici nebyla. Tak jsem se rozhodla trochu improvizovat a recept upéct s lískovými oříšky a čokoládou. A protože byl výsledek moc dobrý, recept jsem vám tady sepsala.
- Těsto na cookies nechejte přes noc odležet v lednici, jinak se vám tak hezky neupečou. Odležení pomůže dosáhnout té typické cookies struktury.
- Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává správnou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak opravdu jen malinko.
- S pečením je to trošku oříšek, protože každá trouba peče jinak. V té mojí se cookies pečou přibližně 10 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 170 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí.
- Pokud necháte sušenky péct déle (víc dozlatova), budou křupavější – tohle už je na vašich chuťových preferencích. Ty moje byly po upečení lehce tahavé uprostřed, přesně takhle mi chutnají nejvíc.
Na 9 velkých sušenek (vychází na 1 plech), ale nebojte se dávku zdvojnásobit!
- 80 g másla
- 65 g lískooříškového másla
- 65 g třtinového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 60 g hladké mouky
- 60 g hladké žitné mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 60 g 70% čokolády
- 1 lžička maldonské soli na posypání
- Máslo rozpusťte, vmíchejte lískooříškové máslo, oba druhy cukrů a metličkou míchejte asi 1 minutu, aby byla směs hladká.
- Přidejte vejce rozmíchejte.
- Do jiné misky prosejte oba druhy mouku, prášek do pečiva a sůl. Čokoládu nasekejte nahrubo. Všechno přisypejte do těsta a pomocí stěrky zapracujte.
- Těsto překryjte potravinářskou folií, aby neosychalo. Nechejte přes noc chladit v lednici (ideálně 8-12 hodin).
- Další den předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte archem pečicího papíru.
- Vychlazené těsto pomocí lžíce rozdělte na 9 kousků. Z každého vytvořte kuličku a lehce ji zploštěte.
- Skládejte je plech s dostatečně velkými mezerami, při pečení se cookies roztečou.
- Posypejte vločkami soli.
- Pečte 10-15 minut podle toho, jak silně vaše trouba peče. Sušenky jsou upečené ve chvíli, kdy vypadají ještě trochu nedopečeně uprostřed a okraje už jsou zlatavé.
- Před ochutnáním je nechejte vychladnout, protože tím také ztuhnout.