Lískooříškový dort s praliné
Korpus
- 4 vejce
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
- 100 g lískooříškové mouky
- 130 g bezlepkové mouky Nomix
- 1 lžíce kakaa
- 5 g prášku do pečiva
- 70 g rozpuštěného másla
Čokoládový krém
- 130 ml smetany ke šlehání
- 110 g 50% čokolády
Praliné
- 70 g lískových oříšků
- 120 g cukru krupice
- 20 ml vody
- 100 ml smetany
Máslový krém s praliné
- 230 g praliné
- 150 g másla v pokojové teplotě
- Korpus. Dortovou formu o průměru 18 - 20 cm vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 165 stupňů.
- Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou soli do nadýchané pěny. V misce smíchejte oříškovou a bezlepkovou mouku, kakao a prášek do pečiva a přimíchejte k vaječné pěně. Nakonec přidejte máslo.
- Těsto nalijte do formy a pečte asi 50 minut až hodinu, špejlí vyzkoušejte, jestli už je upečeno. Nechejte korpus vychladnout.
- Jako další si připravte praliné. Oříšky nasypejte na plech a vložte asi na 5 minut do trouby vyhřáté na 170 stupňů, pak je nasypejte do utěrky a třením z nich odstraňte hnědé slupky.
- Do hrnce dejte vodu a cukr a nechejte pobublávat, dokud z cukru nevznikne karamel. Trvá to asi pět minut.
- Oříšky položte na pečicí papír a přelijte je karamelem, nechejte úplně ztuhnout a poté rozmixujte na prášek. Nakonec přidejte smetanu.
- Čokoládový krém si připravte asi hodinu předtím, než budete dokončovat dort. Smetanu přiveďte k varu, odstavte, vsypte do ní nalámanou čokoládu a rozmíchejte dohladka. Pak dejte ztuhnout do lednice a sem tam promíchejte.
- Dort rozkrojte na tři díly a mezi každou vrstvu natřete ztuhlý čokoládový krém a asi lžíci praliné, pak dejte na chvíli ztuhnout do lednice.
- Na máslový krém vyšlehejte máslo do světlé pěny a pak po částech zašlehávejte praliné.
- Na dort naneste lehkou vrstvu krému a uhlaďte. Zbytek krému dejte do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou o průměru cca 10 mm. Na dortu udělejte tři malé pusinky nad sebou a nožem nebo lžící je rozetřete do ztracena. Udělejte další pusinky a pokračujte, až bude celý dort ozdobený.
- Nechejte přes noc ztuhnout v lednici, všechny chutě se krásně propojí. Asi půl hodiny před podáváním vytáhněte z lednice.
Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s Nominal.