Makový cheesecake se zakysanou smetanou
Korpus
- 200 g Bebe sušenek
- 105 g másla
Cheesecake
- 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
- 120 g Lučiny
- 120 g cukru moučka
- 50 g mletého máku
- 20 g celého máku
- ½ lžičky soli
- 3 středně velká vejce
Přeliv ze zakysané smetany
- 1 kelímek 15% zakysané smetany
- 1 plátek želatiny
- 1 lžíce cukru moučky
½ granátového jablka na ozdobu
- Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Jinak by se totiž cheesecake mohl srazit.
- Pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem.
- V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs podobnou mokrému písku vtlačte na dno formy. Dejte alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
- Troubu předehřejte na 155 – 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost. Cheesecake také můžete péct ve vodní lázni, v tom případě se ale bude péct o chvilku déle. Bude však ještě krémovější.
- Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, mák a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost po jednom zašlehejte vejce. Vejce se nesmí příliš šlehat, jinak by se cheesecake při pečení nafoukl a to by se nemělo stát.
- Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu.
- Pečte cheesecake 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne. Během pečení však neotvírejte troubu, aby se uprostřed nepropadl.
- Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechejte v ní cheesecake asi hodinu hodiny vychladnout. Poté ho přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň pět hodin.
- Ve chvíli, kdy je cheesecake vychlazený, odstraňte ho z formy. Nožem odstraňte bočnici a koláč přemístěte na tác. Bočnici znovu nasaďte.
- Plátek želatiny nechejte 5 minut nabobtnat v ledové vodě. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem.
- V hrnci přiveďte k varu asi 5 lžic vody, stáhněte z plamene a nechejte rozpustit želatinu. Pak přilijte do zakysané smetany, promíchejte a přelijte přes cheesecake. Dejte asi na tři hodiny chladit do lednice.
- Nakonec ozdobte zrníčky granátového jablka.
Cheesecake je nejlepší až následující den, kdy se naleží a chutě se lépe spojí.