Voňavý mandlový korpus s mandlovými lupínky, lehounký vanilkový žloutkový pudink a ty nejsladší jahody. Taková je moje představa o dokonalém letním koláči.
Mandlový koláč s vanilkovým pudinkem a jahodami
Korpus
- 2 vejce
- 95 g krupicového cukru
- špetka soli
- 120 g mandlové mouky
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 55 g rozpuštěného másla
- 30 g plátků mandlí
Vanilkový pudink
- 55 ml mléka
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
- 3 žloutky
- 35 g krupicového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu
- 50 g másla
Na ozdobu
- 200 g jahod
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička medu
- pár mandlových lupínků
- okvětní plátky měsíčku lékařského
- Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem a solí do světlé pěny, trvá to několik minut.
- Mandlovou mouku promíchejte s hladkou moukou a práškem do pečiva.
- Směs mouky a rozpuštěné máslo ručně vmíchejte do vaječné směsi.
- Nalijte do do formy, uhlaďte, posypejte mandlovými lupínky a pečte asi 35 minut. Korpus musí být zlatavý na povrchu.
- Mezitím, co korpus chladne, si připravte pudink. Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilku a ohřívejte. Jakmile mléko začne vřít, odstavte ho z plotny.
- V misce metličkou promíchejte žloutky, cukr a škrob, aby se všechny suroviny pořádně propojily.
- Do žloutků vlijte polovinu mléka, promíchejte a celou směs nalijte zpět do hrnce.
- Na mírném plameni a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne, v chuti nesmí jít cítit škrob.
- Hotový pudink přemístěte do misky, aby se již dále nevařil zbytkovým teplem, přidejte do něj máslo nakrájené na kousky a rozmíchejte. Nechejte vychladit v lednici a sem tam promíchejte.
- Jahody nakrájejte na osminky a promíchejte je s citronovou šťávou a medem.
- Korpus polijte vychlazeným pudinkem, posypejte jahodami a ozdobte mandlovými plátky a květy měsíčku.
- Koláč snězte nejlépe ihned nebo během pár hodin.
Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu.