Jít k hlavnímu obsahuNahoru

Mandlový koláč a vanilkovým pudinkem a jahodami

Voňavý mandlový korpus s mandlovými lupínky, lehounký vanilkový žloutkový pudink a ty nejsladší jahody. Taková je moje představa o dokonalém letním koláči.

Recept jsem připravovala ve spolupráci se Světem plodů, kam chodím nakupovat všechny ořechy a sušené ovoce  pro naši domácnost. A když sháním dárek pro své blízké, mířím nejčastěji také sem, protože jedlé dárky jsou podle mě jedny z nejlepších. Oříšky ze Světa plodů jsou krásně křupavé, ovoce sladké samo o sobě, bez přidaných cukrů a nesířené. Veškeré produkty ve Světě plodů se vybírají opravdu pečlivě a na chuti i vzhledu to jde znát. 

V mém letním koláči najdete mandlovou mouku, plátky mandlí a voňavou vanilku z Madagaskaru

Hotový koláč je dobré sníst ihned po upečení, není vhodný na dlouhé skladování. Můžete si však připravit jednotlivé části dopředu - upéct korpus, uvařit pudink, a koláč seskládat až před servírováním.

Mandlový koláč s vanilkovým pudinkem a jahodami

Korpus

  • 2 vejce
  • 95 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 120 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 55 g rozpuštěného másla
  • 30 g plátků mandlí

Vanilkový pudink

  • 55 ml mléka
  • zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
  • 3 žloutky
  • 35 g krupicového cukru
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 50 g másla

Na ozdobu

  • 200 g jahod
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • pár mandlových lupínků
  • okvětní plátky měsíčku lékařského
  1. Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170.
  2. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a solí do světlé pěny, trvá to několik minut.
  3. Mandlovou mouku promíchejte s hladkou moukou a práškem do pečiva.
  4. Směs mouky a rozpuštěné máslo ručně vmíchejte do vaječné směsi. 
  5. Nalijte do do formy, uhlaďte, posypejte mandlovými lupínky a pečte asi 35 minut. Korpus musí být zlatavý na povrchu.
  6. Mezitím, co korpus chladne, si připravte pudink. Do hrnce nalijte mléko, přidejte vanilku a ohřívejte. Jakmile mléko začne vřít, odstavte ho z plotny.
  7. V misce metličkou promíchejte žloutky, cukr a škrob, aby se všechny suroviny pořádně propojily.
  8. Do žloutků vlijte polovinu mléka, promíchejte a celou směs nalijte zpět do hrnce.
  9. Na mírném plameni a za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne, v chuti nesmí jít cítit škrob. 
  10. Hotový pudink přemístěte do misky, aby se již dále nevařil zbytkovým teplem, přidejte do něj máslo nakrájené na kousky a rozmíchejte. Nechejte vychladit v lednici a sem tam promíchejte.
  11. Jahody nakrájejte na osminky a promíchejte je s citronovou šťávou a medem. 
  12. Korpus polijte vychlazeným pudinkem, posypejte jahodami a ozdobte mandlovými plátky a květy měsíčku. 
  13. Koláč snězte nejlépe ihned nebo během pár hodin.

Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Světem plodů, děkuji za podporu mého blogu. 


Vytisknout si

Vytisknout si

Dát si do záložek

Dát si do záložek