Pavlova s malinovým pudinkem a kokosovou šlehačkou

V kategorii:

Můj milý měl narozeniny a letos jsem mu upekla lehoučkou pavlovu s domácím malinovým pudinkem.

Pavlova se řadí mezi jeden z mých oblíbených dezertů, protože je lehká jako pírko (na množství cukru protentokrát zapomeňme). Když jsem pavlovu pekla poprvé, naprosto mě okouzlila, a tak se k ní po nějaké době zase vracím.

Malinové pyré vyrobíte velmi jednoduše – maliny se svaří s trochou vody a propasírují se přes sítko. Místo malin se dají použít borůvky nebo ostružiny nebo směs lesního ovoce.

Pavlova s malinovým pudinkem a kokosovou šlehačkou

Pudink

  • 500 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 120 g malinového pyré
  • (popř. 200 ml smetany ke šlehání)

Korpusy

  • 4 bílky
  • 220 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 lžička vinného octa

Kokosová šlehačka

  • 1 plechovka kokosové smetany
  • 2 lžíce cukru moučka
  1. Nejdříve si připravte pudink. Do hrnce dejte 2/3 mléka a přiveďte těsně pod bod varu. V misce smíchejte zbylé mléko se žloutky, kukuřičným škrobem a cukrem a pořádně rozmíchejte.
  2. Ve chvíli, kdy mléko skoro vře, do něj za stálého míchání přilévejte vaječnou směs a vařte, dokud pudink nezhoustne. Nesmí v něm být cítit škrob. Pudink odstavte z plotny a vmíchejte do něj malinové pyré.
  3. Pudink přemístěte do misky a zakryjte ho potravinářskou fólií tak, aby se dotýkal povrchu pudinku, tím pádem se na něm nevytvoří škraloup. Dejte na tři hodiny vychladit do lednice.
  4. Krok navíc. Pokud chcete pudink krásně nadýchaný a o něco lehčí, vmíchejte do něj 200 ml šlehačky, která je ušlehaná jen do polotuha.
  5. Korpusy. Do misky ve které budete šlehat bílky, dejte lžičku octa a misku vysušte ubrouskem. Díky tomu se odmastí a bílky se lépe vyšlehají.
  6. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy o průměru 15 cm a troubu předehřejte na 150 stupňů.
  7. Bílky šlehejte se špetkou soli do polotuha, poté po troškách přisypávejte cukr a šlehejte asi 5 – 10 minut, dokud sníh není krásně hladký a lesklý. Neměly by v něm být viditelné krystalky cukru.
  8. Sníh rozdělte na oba předkreslené kruhy a lžící je rozetřete, aby se uprostřed vytvořil důlek a boky byly vyšší.
  9. Pečte 45 – 60 minut, dokud pavlova nezrůžoví a nezní dutě na poklep. Nechejte ji vychladnout, poté sloupněte z papíru.
  10. Kokosová šlehačka. Plechovku s kokosovou smetanou nechejte přes noc v lednici, aby ztuhla. Až ji otevře, měla by se smetana oddělit od vody. Vodu slijte a smetanu s cukrem vyšlehejte.
  11. Skládání pavlovy. Na talíř umístěte jeden korpus a naplňte polovinou vychlazeného pudinku. Přiklopte druhým korpusem a pokryjte zbytkem pudinku. Nahoru lžící naklaďte kokosovou šlehačku a ozdobte květy šeříku.
  12. Servírujte okamžitě, protože pudink pavlovu začne brzy rozpouštět.

DORTY

Moje kuchařka je plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.

Objednávky kuchařky Dorty