Ani nevím, jak dlouho jsem se na tenhle recept ze slavné kuchařky Tartine chystala. Předpokládám, že od té doby, co mi ji můj muž před třemi lety přivezl z Ameriky. Recept na měkoučké a vláčné perníčkové sušenky s pomerančovou glazurou stojí za vyzkoušení.
Na těsto se vytláčí vzor pomocí embosovaného válečku. Pokud ho nevlastníte (ani já ho nemám), použijte třeba konec vařečky pro vytlačení puntíků nebo špejli pro čáry a sněhové vločky. Nechám na vás, co vymyslíte.
Po upečení se celý perníkový plát potře glazurou a nakrájí na kousky, které připomínají ozdobné kachle.V originálním receptu je použita glazura pouze z cukru a vody, v mé verzi jsem vodu vyměnila za pomerančovou šťávu. Je na vás, kterou variantu si vyberete.
Z těsta můžete stejně dobře vykrajovat klasické perníčky, měkké budou hned po upečení. Jen je třeba skladovat je ve vzduchotěsné nádobě, aby neztvrdly.
V receptu jsou všechny suroviny uvedeny přesně na gram. Já jsem je dávala trochu od oka, protože moje váha neváží tak přesně. Do těsta se v původním znění přidává melasa (155 g) a kukuřičný sirup (30 g). Já jsem obě tyto přísady nahradila 185 g medu.