Perníčkové řezy s pomerančovou glazurou

Ani nevím, jak dlouho jsem se na tenhle recept ze slavné kuchařky Tartine chystala. Předpokládám, že od té doby, co mi ji můj muž před třemi lety přivezl z Ameriky. Recept na měkoučké a vláčné perníčkové sušenky s pomerančovou glazurou stojí za vyzkoušení.

Na těsto se vytláčí vzor pomocí embosovaného válečku. Pokud ho nevlastníte (ani já ho nemám), použijte třeba konec vařečky pro vytlačení puntíků nebo špejli pro čáry a sněhové vločky. Nechám na vás, co vymyslíte.

Po upečení se celý perníkový plát potře glazurou a nakrájí na kousky, které připomínají ozdobné kachle.V originálním receptu je použita glazura pouze z cukru a vody, v mé verzi jsem vodu vyměnila za pomerančovou šťávu. Je na vás, kterou variantu si vyberete.

Z těsta můžete stejně dobře vykrajovat klasické perníčky, měkké budou hned po upečení. Jen je třeba skladovat je ve vzduchotěsné nádobě, aby neztvrdly.

V receptu jsou všechny suroviny uvedeny přesně na gram. Já jsem je dávala trochu od oka, protože moje váha neváží tak přesně. Do těsta se v původním znění přidává melasa (155 g) a kukuřičný sirup (30 g). Já jsem obě tyto přísady nahradila 185 g medu.

Perníčkové řezy s pomerančovou glazurou

Těsto

  • 525 g hladké mouky
  • 15 g kakaa
  • 20 g mletého zázvoru
  • 7 g mletého hřebíčku
  • 10 g skořice
  • 2 g jedlé sody
  • 5 g soli
  • 6 g čerstvě mletého pepře
  • 225 g másla v pokojové teplotě
  • 170 g cukru krupice
  • 1 vejce v pokojové teplotě
  • 185 ml medu nebo melasy

Pomerančová glazura

  • 115 g moučkového cukru
  • 35 ml šťávy z pomeranče nebo vody
  1. Do misky prosejte mouku, kakao, zázvor, hřebíček, skořici, sodu, sůl, pepř a promíchejte.
  2. Do kuchyňského mixéru dejte máslo a nástavcem na křehká těsta míchejte, dokud nezesvětlá a nezvětší svůj objem. Pomalu přisypávejte cukr a mixujte, dokud není směs úplně hladká.
  3. Přidejte vejce a promíchejte. Nakonec přidejte med a zapracujte. Pak směs seškrábněte ze stěn mísy a ještě promíchejte.
  4. Do mísy přisypejte směs mouky a zpracujte těsto. Z těsta vyválejte čtvercovou placku asi 2, 5 cm tlustou, zabalte ji do potravinářské folie a přes noc nechejte chladit v lednici.
  5. Další den předehřejte troubu na 175 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  6. Těsto rozpulte na dvě části a z každé vyválejte obdélník o tloušťce 7 - 10 mm. Přemístěte na plechy a embosovaným válečkem na těsto vtlačte vzorek.
  7. Pečte asi 10 - 15 minut. Těsto bude na dotek měkké, ale po vytažení z trouby ztuhne.
  8. Mezitím si připravte glazuru. Moučkový cukr prosejte a smíchejte s pomerančovou šťávou.
  9. Perníkové pláty nechejte asi 5 minut vychladnout, pak je potřete polevou a počkejte půl hodiny, dokud neztuhne. Nakonec nakrájejte na řezy.
  10. Perníčky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, vydrží v ní až dva týdny.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny