Ani nevím, jak dlouho jsem se na tenhle recept ze slavné kuchařky Tartine chystala. Předpokládám, že od té doby, co mi ji můj muž před třemi lety přivezl z Ameriky. Recept na měkoučké a vláčné perníčkové sušenky s pomerančovou glazurou stojí za vyzkoušení.
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/Pern%c3%adk%20Tartine/blog-tartine-2.gif?ext=.gif)
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/Pern%c3%adk%20Tartine/blog-tartine-3.gif?ext=.gif)
![](https://www.kacurak.com/DevceUPlotny/media/Devce-u-plotny/Recepty/Pern%c3%adk%20Tartine/blog-tartine-4.gif?ext=.gif)
Na těsto se vytláčí vzor pomocí embosovaného válečku. Pokud ho nevlastníte (ani já ho nemám), použijte třeba konec vařečky pro vytlačení puntíků nebo špejli pro čáry a sněhové vločky. Nechám na vás, co vymyslíte.
Po upečení se celý perníkový plát potře glazurou a nakrájí na kousky, které připomínají ozdobné kachle.V originálním receptu je použita glazura pouze z cukru a vody, v mé verzi jsem vodu vyměnila za pomerančovou šťávu. Je na vás, kterou variantu si vyberete.
Z těsta můžete stejně dobře vykrajovat klasické perníčky, měkké budou hned po upečení. Jen je třeba skladovat je ve vzduchotěsné nádobě, aby neztvrdly.
V receptu jsou všechny suroviny uvedeny přesně na gram. Já jsem je dávala trochu od oka, protože moje váha neváží tak přesně. Do těsta se v původním znění přidává melasa (155 g) a kukuřičný sirup (30 g). Já jsem obě tyto přísady nahradila 185 g medu.