Dort z posledních letošních jahod, které ještě rostly u dědy. Poslední kousek léta.
Piškotový dort z posledních jahod
Korpus
5 vajec
200g hladké mouky
200g třtinového cukru
1 lžička prdopeče
Trocha vody
Špetka soli
100g jahod
Náplň mezi korpusy
Velký bílý smetanový jogurt
100g jahod
Poleva
2 15% zakysané smetany
Bílý jogurt dejte do plátýnka a to do cedníku a nechte několik hodin vykapat vodu.
5 bílků šlehejte se špetkou soli a lžící ledové vody, až sníh mírně zhoustne, přidejte ½ cukru a vyšlehejte tuhý sníh (špičky musí zůstat stát).
Žloutky a zbylý cukr šlehejte přesně 4 minuty.
Mezitím si dejte vařit vodu, pak přilejte 5 lžic do žloutkové směsi a šlehejte ještě minutu.
Smíchejte mouku sprdopečem a ruční metličkou do mouky postupně oparně zašlehávejte ½ žloutků, ½ bílků, žloutky a bílky(tady se vám možná vtěstě vytvoří malinké hrudky, ale nebojte, vdortu nic cítit nebude). Nakonec jemně vmíchejte jahody nakrájené na kousky.
Dno formy vyložte pečícím papírem (není potřeba formu vymazávat, piškot zní krásně dostanete), nalejte těsto a dejte péct asi na hodinu při 150 – 160 stupních.
Mezitím, co se piškot peče, dohromady rozmichujte jahody a jogurt a ještě chvíli vraťte do lednice.
Až dort vychladne, překrojte jej na půl a potřete jogurtem.
Zvenku dort potřete zakysanou smetanou a ještě na hodinu dejte vychladit.
DORTY
Moje kuchařka je plná těch nejlepších receptů na dorty, které znám.