To blaho, když se zakousnete do cookie s křupavými pekany, sušenými brusinkami a borůvkami, pecičkami čokolády a s vůní pomerančové kůry a karamelu (i když tam ve skutečnosti žádný není). Cookies jsou křupavé u krajů, vláčné uprostřed a mizí až podezřele rychle!
Cookies jsem pekla ve skvělými surovinami od svého dlouholetého parťáka Svět plodů. Ladila jsem je tak, aby svou chutí připomínaly podzim. Fialové borůvky, kyselkavé brusinky (u kterých velmi oceňuji, že nejsou doslazované), pekany, skořice a samozřejmě čokoláda...všechny tyhle chutě mi evokují podzimní dny, kdy mám chuť zahrabat se do peřin s knížkou, hrnkem čaje a něčím dobrým.
- Hladkou mouku můžete v receptu vyměnit za hladkou špaldovou mouku - ta má ale na rozdíl od hladké svou specifickou chuť.
- Do těsta nedávejte čerstvé borůvky, těsto by se rozmáčelo a cookies by se špatně upekly. Opravdu doporučuji (mrazem) sušené ovoce.
- Pekanové ořechy můžete před přidáním do těsta péct asi 10 minut na 150 °C. Získají výraznější ořechovou chuť a budou křupavější.
- Hotové sušenky můžete uchovat v mrazáku. Dávám je do uzavíratelného sáčku a vždy, když mám na cookies chuť, jednu dvě sušenky si rozmrazím.
Upéct cookies není vůbec komplikované, když se budete držet pár několika pravidel:
- Máslo a vejce musí mít stejnou teplotu (tj. pokojovou), aby se základ těsta dobře vyšlehal a nesrazil se.
- Do těsta jsem použila hnědé máslo (návod na browned butter najdete tady). Je to v podstatě máslo, které se rozpouští a následně vaří při mírné teplotě, dokud nezhnědne. Začne vonět po karamelu a takovou chuť dodá i sušenkám. Hotové máslo nechávám ztuhnout v pokojové teplotě. Tento krok nicméně není nutný a můžete ho přeskočit.
- Těsto na sušenky připravuji v kuchyňském robotu s nástavcem protínačka. Půjde to ale i ručním šlehačem s metličkami.
- Cookies jsou sladké, o tom žádná. Ale právě cukr je jednou z přísad, která jim dodává typickou strukturu, proto cukru neubírejte, kdyžtak jen malinko. V receptu používám dva druhy cukru - třtinovou panelu pro karamelovou chuť a bílý krupicový cukr. Panela někdy vytvoří velké hrudky - ty nejdříve rozemněte mezi prsty a teprve potom přidejte cukr do těsta.
- Těsto na cookies nechávám přes noc odležet v lednici, aby se lépe rozvinuly vlastnosti lepku a těsto získalo tu správnou strukturu. Sušenky můžete upéct i hned po umíchání těsta, ale těsto se vám bude hodně lepit na ruce.
- Při pečení je důležité vědět, jak vaše trouba peče. V té mojí se cookies pečou přibližně 8 minut, ale v té vaší to může být jinak. Pokud pečete v plynové troubě, snižte teplotu na 160 stupňů, plynové trouby totiž obecně pečou rychleji a víc hřejí. Záleží také na velikosti sušenek, já jsem vyvalovala kuličky o průměru 3 cm.
- Cílem je, abyste cookies nepřepekli. Chceme je jen lehce zlatavé, ne hnědé. Přepečené sušenky budou suché a drobivé a ztratí svou typickou vláčnost.