Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat

Před pár dny jsem na překrásném švédském blogu Cashew Kitchen objevila recept na veganskou pomazánku z bílých fazolí a sušených rajčat a dostala jsem na ni obrovskou chuť. Byl to takový ten den, kdy v lednici skoro nic nebylo a tak mě ten recept vlastně uchránil od smrti hladem.

Je to vlastně hrozně praktická záležitost. Pomazánky je hodně a vydrží celý týden, takže už pak nemusím moc přemýšlet, co si dám k jídlu. Koupila jsem si bochník kváskového chleba a bylo vystaráno. Pomazánku nakonec ocenil i můj bratr-vegan.

Můj recept je velmi podobný tomu originálnímu, ale použila jsem maličko jiné ingredience, na které jsem zrovna měla chuť, jako třeba pečené papriky nebo koření zaatar.

Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat

  • 150 g uvařených bílých máslových fazolí
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g pečených paprik (pokud je nemáte, použijte dvojnásobné množství sušených rajčat)
  • 3 lžíce slunečnicových semínek
  • šťáva z ½ citronu
  • 2 lžičky balzamika
  • 1 ½ lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička koření zaatar
  • 1 lžička mletého chilli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • pár lžic vody, podle potřeby

plátky ředkviček a klíčky na ozdobu

  1. Všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud není směs hladká. Podle potřeby po troškách přidávejte vodu.
  2. Ochutnejte a případně dochuťte dalším kořením, solí nebo pepřem.
  3. Pomazánku přemístěte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici, vydrží asi týden.
  4. Já jsem si chleba ozdobila několika plátky ředkviček a klíčky.

Podcast o Švédsku a lásce k pečení

Povídám o švédských tradicích, pokrmech a sladkostech – a že jich je spousta. Tak si jako praví Švédi dejte hrnek dobré černé kávy a pojďte se zaposlouchat do mého vyprávění.

Podcast Děvče u plotny