Před pár dny jsem na překrásném švédském blogu Cashew Kitchen objevila recept na veganskou pomazánku z bílých fazolí a sušených rajčat a dostala jsem na ni obrovskou chuť. Byl to takový ten den, kdy v lednici skoro nic nebylo a tak mě ten recept vlastně uchránil od smrti hladem.
Je to vlastně hrozně praktická záležitost. Pomazánky je hodně a vydrží celý týden, takže už pak nemusím moc přemýšlet, co si dám k jídlu. Koupila jsem si bochník kváskového chleba a bylo vystaráno. Pomazánku nakonec ocenil i můj bratr-vegan.


Můj recept je velmi podobný tomu originálnímu, ale použila jsem maličko jiné ingredience, na které jsem zrovna měla chuť, jako třeba pečené papriky nebo koření zaatar.

Pomazánka z bílých fazolí a sušených rajčat
- 150 g uvařených bílých máslových fazolí
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 100 g pečených paprik (pokud je nemáte, použijte dvojnásobné množství sušených rajčat)
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- šťáva z ½ citronu
- 2 lžičky balzamika
- 1 ½ lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžička koření zaatar
- 1 lžička mletého chilli
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky datlového sirupu
- pár lžic vody, podle potřeby
plátky ředkviček a klíčky na ozdobu
- Všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud není směs hladká. Podle potřeby po troškách přidávejte vodu.
- Ochutnejte a případně dochuťte dalším kořením, solí nebo pepřem.
- Pomazánku přemístěte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici, vydrží asi týden.
- Já jsem si chleba ozdobila několika plátky ředkviček a klíčky.