Spíše než o celý dort se jedná o recept na moc dobrý čokoládový korpus ozvláštněný chutí nakyslého rybízu, malin a sladkých jahod. Dá se samozřejmě jíst jen tak samotný (tak jsme jej spořádali my), ale o stupínek výš jej povýší 100 g hořké čokolády rozpuštěné a přelité přes povrch. Nakonec posypejte dalším ovocem a jednoduchý čokoládový dort je na světě. Má nadýchanou a trochu mechovou konzistenci, je křehký a nejlepší je pár hodin po upečení.
Nikdy jsem cukrařinu (bohužel pro mě?) nestudovala (na druhou stranu to možná nakonec ani není potřeba) a tak do se nějaké profesionální pozice ani stavět nechci. Ale nějakou tu dobu už se v kuchyni a u plotny motám, nikdy jsem nikoho neotrávila a přece jen znám pár triků, jak na ty dorty. Jsou to všeobecně známé věci, ale občas může pomoct připomenout si úplné základy. Tedy.
Jak upéct perfektní dort/koláč a na co si dát pozor?
- Všechny suroviny vytažené z ledničky by měly být při pokojové teplotě. Je tedy lepší nachystat si je trochu dopředu.
- Suché ingredience prosejte sítkem, tak odstraníte případné hrudky a získáte lepší konzistenci výsledného díla.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli nebo lžící ledové vody, budou tak lépe držet tvar. Sníh do těsta přimíchávejte ručně, na několik dávek a velice pomalu, jinak dostanete pryč všechen vzduch a koláč se nemusí nafouknout.
- Do čokoládového těsta vždy přidejte špetku soli, zvýrazní chuť čokolády.
- Formu pořádně vymažte máslem a stejnoměrně vysypejte nejlépe strouhankou, ale jde to i s hrubou moukou, strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo cukrem krystal. Další možnost je vyložit dno i boky formy pečicím papírem, což se mi osvědčilo ještě lépe.
- Pečte spíše ve spodní části trouby, nikdy ne ve vrchní, pokud to v receptu není přímo uvedeno. Při pečení v horkovzdušné troubě se doba pečení může zkrátit až o pět minut, to musíte zavčasu vyzkoušet špilkem. Je-li suchý, máte hotovo. Pozor, nepřepéct!
- Dorty se však lépe pečou v troubě hřející zespodu i svrchu, rovnoměrněji se nafoukne. Jestli vám při pečení dort na povrchu příliš hnědne, překryjte jej alobalem. Ale pozor, neotvírejte troubu příliš brzy, aby se dort uprostřed nepropadl.
- .Po vytažení dortu z trouby počkejte, až zchladne, teprve pomoc odstraňte formu. Stejně tak v případě bábovky, hrozí, že se srazí.