Vítejte u celoroční série receptů, ve které spolu projdeme rokem švédského jídla. Každý měsíc si upečeme jeden tradiční sladký recept, který v daném měsíci slaví svůj den.
V září ve Švédsku nastává den jablek (äpplets dag), slaví se 25. 9. Společně si připravíme křupavý jablečný páj, švédsky knäckig äppelpaj.

Perfektně křupavý a kořeněný jablečný páj, to je švédský äppelpaj. Abyste se k jablíčkům dostali, nejprve musíte lžičkou rozbít zkaramelizované křupavé těsto, pod kterým se skrývají voňavé kousky jablek. A celým vaším domovem se rozletí přenádherná vůně!
Den jablek se ve Švédsku poprvé slavil 25. 9. 2016, není to teda kdovíjak stará tradice. Inspirací byl britský Apple Day, který vzniknul v roce 1990.
Účelem dne jablek je zvýšit znalosti o švédských jablcích a péči o ovocné stromky. Vždyť spousta Švédů má jabloň na své zahradě.
- Místo jablek můžete použít hrušky, ty ani není potřeba loupat.
- Páj jsem pekla v nerezové pánvi o průměru 24 cm, která je vhodná i do trouby. Dobře poslouží i zapékací miska nebo koláčová forma o průměru 22–24 cm.
- Recept je z mojí Sladké severské kuchařky, ve které najdete spoustu tradičních receptů ze všech severských zemí!
- Mimochodem, pokud chcete zkusit podobný, ale ještě snadnější koláč, upečte si švédský smulpaj.
na koláč o průměru 24 cm
Jablečná náplň
- 4 středně velká jablka
- 1 lžíce skořice (8 g)
- můžete přidat také 1/2 lžičky mletého zázvoru nebo 1/2 lžičky perníčkového koření
Křupavé těsto
- 150 g másla
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 ml medu nebo zlatého sirupu
- 30 g třtinového cukru
- 140 g celých ovesných vloček
- 90 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (2 g)
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
Jablečná náplň
Jablka oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte je na centimetrové kousky. Nasypejte je do pánve nebo do formy a promíchejte se skořicí.
Křupavé těsto
- Do hrnce dejte máslo nakrájené na kousky, smetanu, med nebo zlatý sirup a cukr. Na mírném plameni nechejte rozpouštět a průběžně míchejte. Jakmile celá směs začne bublat, plotýnku vypněte.
- V mezičase v misce promíchejte vločky, mouku, prášek do pečiva a muškátový oříšek.
- Vločkovou směs nasypejte do hrnce a promíchejte. Vznikne vcelku husté těstíčko. Tím přelijte jablka a stěrkou celý páj na povrchu uhlaďte.
- Troubu předehřejte na 175 °C a páj pečte 25–30 minut, aby byl povrch hnědo-zlatý.
- Hotový páj nechejte alespoň 15 minut vychladnout. Vršek se zpevní a bude příjemně křupavý. Servírujte ho s kopečkem vanilkové zmrzliny, s vanilkovou omáčku (recept na ni najdete ve Sladké severské kuchařce a v kuchařce FIKA) nebo s řeckým jogurtem.
Tak co, pustíte se do pečení? Pokud ano, nasdílejte svůj páj na sociální sítě s hashtagy #RokSvedskehoPeceni a #devceuplotny, abych se také mohla pokochat 💗.